Ексклюзиви
понеділок, 10 вересня 2007 16:04

Ользі Янько стоматолог порадив вирвати всі зуби

Киянка Ольга Янько, 39 років, ледь не втратила всі зуби. Улітку в жінки виявили прогресуючий пародонтоз. Це захворювання виникає, коли порушується кровообіг, живлення ясен і кісткової тканини щелепи. Лікарі приватної клініки сказали, що зуби врятувати неможливо. Треба вирвати всі.

— Усе почалося в липні, — пригадує Ольга, висока шатенка. Вона працює продавцем столичного меблевого магазину. — Почав боліти зуб. Думала якась дірка. Знайшла візитку знайомої лікарки й записалася до неї на прийом.

Клінка, де працювала стоматолог, розташована на Троєщині. На прийомі жінці оглянули зуб і виписали направлення на знімок. Його довелося робити у Жовтневій лікарні. Бо знадобився розгорнутий.

— На другий день я з цим панорамним знімком знову прийшла на прийом. Стоматологи сказали, що картина жахлива. Відслоїлася надкістниця, і прогресує пародонтоз. Пару зубів ще можна зберегти, щоб до них вчепити міст. А решту треба вирвати.

Ольгу записали на виривання і сказали, що все лікування коштуватиме $3 тис. Каже, коли вийшла зі стоматкабінету, розплакалася.

— Мені дзвонили друзі, я беру слухавку й не можу заспокоїтися. Так схлипуючи і говорила. Найстрашніше було уявити себе беззубою. Я ж постійно маю спілкуватися з людьми.

Першим стоматолог Віталій Михайлович вирвав зуб, що болів. Через кілька днів, у п"ятницю, — ще два. Записали на прийом у понеділок. Дорогою додому Янько заглянула на роботу, поділися проблемами з напарницею.

— Приходжу вся заплакана, а моя Ганна читає газету з рекламами. Такі у метро роздають. І починає мені читати рекламу: "Клініка "Дентарт". Ціни доступні, технології новітні", — Ольга витягає з сумки вирізку з газети. Розгортає її на коліні. — Я не звернула уваги, а Ганна почала туди дзвонити.

Вийшла зі стоматкабінету — розплакалася

Напарниця дізналася, що у неділю буде безкоштовна консультація. До клініки приїздить професор з Одеси. І записала Янько до нього на 17.00.

— Умовила тим, що це безкоштовно, — усміхається жінка. — Мовляв, нічого не втрачу. Майже силою заставила піти. Як я їй за це вдячна!

Коли Ольга Янько розповіла професору, що їй мають вирвати всі зуби, той аж свою білу шапочку зняв і підвівся.

— Потім спитав, скільки мені років. Я кажу, що 1968 року. Він сів і каже: "Якби вам було 68, то хай би рвали. І чого я вчора не приїхав, у вас би збереглося два зуби".

У "Дентарті" Ользі зняли ультразвуком камені з зубів. А за тиждень, коли все зажило, почистили від пародонтозу, наростили та скріпили.

— Бачиш проволочку, — жінка відкриває рот і показує ледь помітний дротик біля ясен. — Це мені всі зуби отак докупи скріпили. Ще обколювали ясна антибіотиками, щоб убити інфекцію.

Зараз Ясько ще трохи шепелявить. Звук "т" виходить м"яким, як "ть". Каже, це через те, що зуби "гуляли".

— Від пародонтозу вони покривилися. В одному місці була щілина, в іншому — насувався один на один. А як вирвали три — "розгулялися" ще більше. Не уявляю, як би говорила без зубів.

До повного одужання Ользі залишився місяць. Канали у кількох зубах уже запломбували. Стоматолог працював із ними довго — годину і двадцять хвилин.

— Через пародонтоз канали покрутилися. Мабуть, у тій першій клініці їх побачили, тому й запропонували всі зуби вирвати. Просто не захотіли мучитися.

З лівого боку жінці мають вживити два імплантати на місці вирваних. Лікування  обійдеться у $3 тис. З них $1 тис. — за два імпланти. Жінка сумно хитає головою. Каже, сама винна. Через розпач більше нікуди на консультацію не пішла. Якби відразу опанувала себе, вийшло би на $1 тис. менше. Щоб оплатити лікування, вона взяла кредит у банку.

Кісткову тканину для зміцнення зуба беруть у пацієнта

Майже половина людей після 45 років ризикує захворіти на пародонтоз. Серед причин стоматологи називають надто активний спосіб життя — люди не встигають правильно доглядати зуби. Також споживання їжі швидкого приготування та генетично модифікованих продуктів. Зуби не отримують потрібного навантаження і починають руйнуватися.
— Лікування пародонтозу — довгий процес, — пояснює Рафік Камалов, 56 років, головний військовий стоматолог. — Пацієнт має постійно обстежуватися в лікаря. Потрібно чистити хронічне запалення у яснах.
Для цього використовують вектор-терапію. Під тиском промивають канали рідиною з ліками. Якщо ж зуб хитається — роблять підсадку власної кісткової тканини. Зовсім незначну її кількість беруть із щелепи або з таза.

Зараз ви читаєте новину «Ользі Янько стоматолог порадив вирвати всі зуби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути