понеділок, 02 грудня 2019 07:51

Облисіння передається від родичів матері

Автор: ФОТО З САЙТА LISININET.RU
  Після 30 років шкіра голови грубішає, погіршується кровопостачання. Через це виникає облисіння. У чоловіків перестає рости волосся на лобі, скронях і маківці
Після 30 років шкіра голови грубішає, погіршується кровопостачання. Через це виникає облисіння. У чоловіків перестає рости волосся на лобі, скронях і маківці

— Взимку лисих людей більшає, — каже 40-річна Маргарита Абрамова, столичний лікар-­трихолог. — Бо не носять шапок, холод заморожує судини голови. Коли заходять у тепле приміщення — розширюються. Різкі перепади температури шкодять волосяним цибулинам.

На морозі судини звужуються, кровопостачання шкіри голови сповільнюється. Погіршується живлення волосяних фолікулів. Це призводить до випадання.

— У нормі людина втрачає сотню волосин за добу, — пояснює. — Для перевірки можна потягнути пасма біля скронь і маківки. Коли в руці лишиться більш як п'ять волосин, варто йти до лікаря.

Облисіння виникає через гормональні порушення, нерегулярний менструальний цикл, болючі місячні, розлади шлунково-кишкового тракту й глисти. Також — унаслідок стресу під час пологів, отруєння, переохолодження, тривалого вживання контрацептивів, антибіо­тиків та антидепресантів.

Волосся сиплеться у вегетаріанців та тих, хто кілька місяців був на жорсткій дієті.

— Облисіння передається синам по лінії матері, — продовжує Маргарита Абрамова. — При такій спадковості чоловікам варто стежити за рівнем тестостерону. Що він вищий, то більше волосся на тілі й менше на голові. Схильним до облисіння краще не перенапружуватися у спортзалі зі штангами, не пити протеїнові коктейлі для нарощування м'язів. Це подвоює шанси втратити волосся, бо збільшують викид чоловічих гормонів.

Облисіння проявляється після 30 років, коли шкіра голови грубішає і гіршає кровопостачання. У чоловіків перестає рости волосся на лобі, скронях і маківці.

— У жінок на скронях і потилиці густина волосся однакова, — каже Маргарита Абрамова. — Воно випадає з різних частин голови, а не разом.

Якщо волосся вилазить, зупинити це неможливо — цибулини вже відмерли. Нове починає відростати за два місяці. Для цього слід по­збутися причини стресу, приймати вітаміни, не пити каву й не курити. Корисно щовечора робити масаж голови дерев'яним гребінцем або пальцями.

Найбезпечнішою є шапка з натуральних матеріалів

– Найкращі для волосся вовняна, віскозна чи махрова шапки, – розповідає 29-річна Інна Матвійчук, дерматолог із Харкова. – Підкладка має бути лише з натуральних матеріалів – бавовни, шовку. Тоді голова дихає, судини не перетискаються.

Радить узимку завжди ходити в шапці. Навіть за не дуже холодної погоди.

– Якщо хочеться показати волосся, пирскайте на нього незмивний спрей із протеїнами. Він захистить від морозу й вітру, – продовжує. – Навушники і пов'язки голову не захистять. Закривають малу площу. Щільно прилеглі навушники здавлюють судини. Це погіршує кровопостачання й живлення волосяних цибулин.

Зараз ви читаєте новину «Облисіння передається від родичів матері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути