вівторок, 28 березня 2017 05:40

Навесні слід відмовитися від дріжджового тіста і газировки

Автор: ФОТО З САЙТА www.kafedam.pp.ua
  ­Навесні загострюються ­хронічні хвороби. Більшає проявів алергії
­Навесні загострюються ­хронічні хвороби. Більшає проявів алергії

— Почалася весна, і на організм навалилася купа болячок: у носі свербить, у шлунку болить, — каже Лариса Величко, 56 років, із Києва. Сидить у черзі до лікаря.

— А в мене суглоби на ногах розболілися. Так крутить та тягне, що вночі заснути не можу, — скаржиться 74-річна Галина Межівська.

— Навесні загострюються всі хвороби, — говорить столичний терапевт Тетяна Поліщук, 57 років. — Більшає пацієнтів з алергіями. Бо все розцвітає й подразнює слизові оболонки. Відрізнити застудний риніт від алергічного може лише лікар. Часто починають пшикати в носа все підряд. Приходять на прийом уже з добрячими набряками гайморових пазух.

Через оманливе тепло, коли сонце світить, але ще не гріє, всі спішать роздягтися — й отримують переохолодження.

— Уже побільшало виразок та гастритів. Шлунок починає активну перебудову на весняний режим. Загострення хвороб органів травлення проявляються "голодними" болями в надчеревній ділянці, печією, нудотою, — продовжує Тетяна Поліщук. — Слід відмовитися від їжі, яка стимулює вироблення шлункового соку: смажених, гострих і жирних страв, дріжджового тіста, копченостей, кави, газованих напоїв.

Для подолання болю приймають спазмолітики. Для зменшення надмірної активності шлунка — антацидні препарати.

— Після довгої малорухливої зими дають про себе знати суглоби. Організму не вистачає вітаміну Д та мікроелементів через брак овочів та фруктів. До речі, артрити й артрози нині неабияк помолодшали. Раніше з цими проблемами зверталися жінки після 50, зараз — повно 30-річних.

Для усунення почервоніння та набряклості в суглобах застосовують хондропротектори, нестероїдні протизапальні мазі. Слід дотримуватися повноцінного збалансованого харчування. Приймати більше вітаміну С, що стимулює відновлення хрящової тканини.

— У багатьох жінок зараз загострення хронічного циститу. Також через переохолодження. Почалися капронки, занижена талія на штанях — звідси хворі нирки.

Для профілактики лікар радить вживати побільше рідини — простої чистої води без газу, березового соку. І виключити з раціону гострі та солоні продукти.

Зараз ви читаєте новину «Навесні слід відмовитися від дріжджового тіста і газировки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути