Ексклюзиви
понеділок, 22 квітня 2019 07:55

На Великдень не варто їсти ковбасу

Автор: WWW.XCOOK.INFO
  Свіжа зелень стимулює травлення. А гострий перець й інші подібні прянощі використовувати не варто
Свіжа зелень стимулює травлення. А гострий перець й інші подібні прянощі використовувати не варто

— Із посту треба виходити вдвічі менше часу, ніж тривав він сам. Їжа має бути легка, без надміру смаженого чи жирного, — розповідає терапевт 53-річний Юрій Масленко з Мелітополя Запорізької області.

— Піст — це стрес для організму. Особ­ливо тим, хто працює не руками, а головою. Інтелектуальна праця вимотує організм більше, ніж фізична.

За час посту людина відвикає від білкової їжі. Організм перестає виробляти ферменти, що розщеплюють м'ясо, яйця і молочні продукти. При різкій зміні раціону виникає важкість, здуття, спазми.

— Після посту страждає вся травна система. Найчутливішою до переїдання є підшлункова залоза. Може загостритися панкреатит. Його мають половина людей старших 30 років. Найголовніше правило у Великдень — не наїдатися. Їсти варто потроху і часто, кожні 3–4 години. Кефір і йогурт допоможуть організму звикнути до непісної їжі. Можна невеликий шматок запеченої або тушкованої свинини, яловичини, курки, індички чи кролика. Але не ковбасу. Качку можна на шостий день після посту.

Від неправильного перехідного періоду може загостритися виразка чи гастрит. Щоб цього не сталося, перед їжею варто випити теплої води. Це заспокоїть шлунок і прожене голод.

— Їжте невеликими порціями, не налягаючи на яйця і паски. Яйце дозволене одне, бо перевантажує печінку. Випічка не має бути свіжоспечена. Корисно їсти білу рибу, политу лимонним соком. Він заміняє шлунковий сік.

Після посту можна випити до 150 мл червоного сухого вина.

— Щоб стимулювати травлення, корисно присмачувати страви петрушкою, розмарином, чебрецем, кропом і материнкою. Можна додавати імбир або м'яту. А ось гострий червоний, перець чилі й інші подібні прянощі використовувати не варто.

Зараз ви читаєте новину «На Великдень не варто їсти ковбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути