понеділок, 05 березня 2007 15:30

Музика допомагає вагітним уникнути депресії

Автор: фото: Олександр ЧЕКМЕНЬОВ
  Дмитро Красноухов грає імпровізації для відвідувачів ”Чайного клубу” на Дружби народів у Києві. На концерті він використовує мідні чаші з Непалу та синтезатор
Дмитро Красноухов грає імпровізації для відвідувачів ”Чайного клубу” на Дружби народів у Києві. На концерті він використовує мідні чаші з Непалу та синтезатор

Столичний піаніст Дмитро Красноухов, 36 років, лікує погане самопочуття та депресію у вагітних і молодих мам музикою. Нині він працює над диском, який використовуватимуть психологи науково-практичного центру свідомого батьківства "Ейлітія".

— Це будуть інструментальні партії, лише фортепіано, — розказує Дмитро. — Під кінець березня вийдуть три презентаційні диски за напрямами: молодята, вагітність, молода мама. Повні версії з"являться в травні.

Писати музику для вагітних піаніст почав після кількох відгуків від знайомих жінок. Вони розповідали, що слухали його мелодії й почувалися значно краще.

— Під час вагітності постійно слухала музику Дмитра, — каже киянка Марія, мама двійні. — Виносити двійню важко, особливо коли діти мають різні темпераменти. Одна дитина була спокійна, інша — крутилася.

Перший диск називався "Малюнки на клавішах". Після цієї музики дитина Марії вперше заспокоїлася.

— Моїм діткам (у жінки народилися хлопчик і дівчинка. — "ГПУ") півтора року, — веде далі жінка. — Кращої колискової, ніж мелодії з дисків Дмитра — нема. Десять–п"ятнадцять хвилин — і малят можна переносити до ліжечок. До ранку не прокинуться.

Одна дитина була спокійна, інша — крутилася

Діти реагують на музику в утробі матері, каже піаніст. На одному з його виступів у Одесі були двоє вагітних. Одна після концерту розповіла, що давно не почувалася так добре. Мелодії сподобалися малюкові — він увесь час танцював у животі мами. Для вагітних Дмитро вибирає ліричні, повільні мелодії. Швидкі мають бути легкими, як сонати Моцарта.

— В утробі дитина почувається захищеною. Якщо мама нервується, ця рівновага порушується. Губиться вона й після народження малюка, якщо жінка народжувала важко й довго. Тому головна нота моєї музики — любов, — говорить Дмитро.

Пояснює, що це і є та складова, яка лікує. А мелодія — допоміжна. Вона настроює людину на потрібний лад, розслаблює.

— Зазвичай мої концерти тривають кілька годин. Для вагітних — 35–40 хвилин. Цього часу досить, аби відновити нормальний психічний стан і взаємозв"язок із дитиною.

Красноухов каже, що цей спосіб лікування визнали перинатальні тренери (допомагають народжувати без стресу) і психологи.

— Торік у грудні мене запросили виступити на семінарі перед фахівцями, які займаються проблемою реабілітації молодих мам та вагітних. Ми робимо одну й ту ж роботу, але по-різному.

Лікарі радять обирати класику

На цілющому ефекті класичної музики наголошують акушери-гінекологи.
— Спокійна музика позитивно впливає на плід і на виношуваність дитини, — пояснює Олександр Микитенко, 47 років, акушер-гінеколог Київського обласного центру охорони здоров"я матері та дитини. — Добре, якщо мама й сама любить класику.
А от шанувальницям року, гучних африканських ритмів та андеграундної музики лікарі радять утриматися від її прослуховування. Вона шкодить плоду. Дитина буде неспокійною.

Зараз ви читаєте новину «Музика допомагає вагітним уникнути депресії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути