четвер, 20 березня 2008 18:26

Міому матки лікують кульками з медичного поролону

Черкащанка 42-річна Лариса Бондар 15 років жила з доброякісною пухлиною — міомою матки. В останні два роки її здоров"я погіршилося.

— На операцію мене не направляли. Казали ставити спіраль гормональну. А я не захотіла, так і мучилася, — розповідає жінка. — Були сильні болі, кровотечі. Ледве  додому доходила. Без таблеток не жила.

Про метод емболізації Ларисі розказав знайомий лікар. Торік у липні жінка зробила мікрооперацію. На третій день після того її виписали додому. Ще тиждень пила антибіотики.

— Я себе набагато краще почуваю, таблеток не п"ю. Пухлина зменшилася з 53 міліметрів у діаметрі до 34, — показує висновки УЗД.

Завідувач інтервенційної радіології Черкаської обласної лікарні 58-річний Анатолій Почечуєв каже, що метод емболізації маткових артерій у відділенні практикують з 2001 року, провели понад 300 операцій. Однак гінекологи рідко направляють хворих на емболізацію. Частіше радять видаляти пухлину разом із маткою.

— Пацієнти про цей метод мало знають. А лікарі не дуже хочуть використовувати нові технології, — каже Почечуєв.

Під час емболізації за допомогою дрібних кульок-емболів, виготовлених із медичного поролону, перекривають маткові артерії, які живлять вузли міоми. До пухлини перестає надходити кров, кисень. Вона припиняє рости, зменшується і при розмірах до 5 см у діаметрі повністю зникає. На місці вузла лишається рубець. Міома не виникає повторно.

— Оперуємо за допомогою катетера. Розрізу не робимо, тільки невеликий отвір біля стегна. Через артерію вводимо катетер, закриваємо судини поролоном, — дістає з шафи баночку з дрібними жовтуватими кульками, схожими на желатин. Каже, матка від цього не страждає. Їй вистачає судин, які лишаються відкритими.

Операція триває від 20 хв. до 2 год. Загального наркозу при цьому не роблять. Протипоказань небагато — алергія на йод, вагітність, гострі запальні процеси, в деяких випадках — онкозахворювання.

Бувають смертельні випадки від втрати крові

За півроку після операції пухлина зменшується на 30–60%, за рік — в чотири рази. Після емболізації жінка може завагітніти й виносити дитину.

— Способом емболізації міому матки лікувала держсекретар США Кондоліза Райз, — додає Анатолій Почечуєв.

Акушер-гінеколог Черкаського пологового будинку N2 Валентина Ковбасій, 33 роки, каже, що після видалення пухлини часто бувають ускладнення, жінки втрачають багато крові. Чверть пацієнток через деякий час хворіють знову:

— Не всі вузли можна видалити під час операції. Якщо їх багато, зазвичай повністю вирізають матку.

Почечуєв зазначає, що видалення матки погано впливає на здоров"я жінки. Виникають серцево-судинні захворювання, остеопороз.

— Це й імунний орган, і гормональний. Він забезпечує фізичне і психічне здоров"я. Мислення, пам"ять залежать від гормонів — естрогенів, які виробляються яєчниками. Жінка без матки — як кастрований чоловік. У неї помітно змінюється організм. Щоб компенсувати брак естрогенів, з"являється підшкірний жир, як у чоловіка — росте живіт.

Валентина Ковбасій додає, що часто жінки, яким вирізали матку, вважають себе неповноцінними. Починаються проблеми в сім"ї.

Причин захворювання лікарі достеменно встановити не можуть.

— Це і спадковість, й екологічні фактори, стреси, запальні процеси, неправильне харчування, і куріння, і аборти.

Проявляється міома матки сильними кровотечами. Через це розвивається анемія. Бувають смертельні випадки від втрати крові.

— При міомі жінка може завагітніти, однак виносити дитину вдається рідко, — продовжує акушер-гінеколог.

Операція з емболізації обходиться приблизно у 1100 грн. Якщо в поліклініці гінеколог не дає направлення, можна самій звернутися за консультацією в обласну лікарню.

Зараз ви читаєте новину «Міому матки лікують кульками з медичного поролону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути