Ексклюзиви
четвер, 01 березня 2007 17:18

Менінгіт може розвинутися після грипу

Автор: фото: Reuters/Fred Prouser
  У липні 2005-го в 42-річного американського кіноактора Бреда Пітта лікарі діагностували вірусний менінгіт. Він начебто заразився ним у Ефіопії, куди їздив разом із нинішньою дружиною Анжеліною Джолі. Актор захворів на легку форму. Його виписали через два
У липні 2005-го в 42-річного американського кіноактора Бреда Пітта лікарі діагностували вірусний менінгіт. Він начебто заразився ним у Ефіопії, куди їздив разом із нинішньою дружиною Анжеліною Джолі. Актор захворів на легку форму. Його виписали через два

Майже 10% пацієнтів під час епідемії грипу ризикують захворіти на менінгіт — запалення оболонки головного мозку. Воно буває бактеріальним та   інфекційним. Останнє найчастіше розвивається як ускладнення вірусних хвороб.

— Якщо гарячка не минає на четвертий-п"ятий день хвороби, значить у людини є ускладнення після грипу, — пояснює Юрій Жигарев, 32 роки, асистент кафедри інфекційних хвороб Київської медакадемії післядипломної освіти ім. Шупика. — Найчастіше це пневмонія (запалення легень) та менінгоенцефаліт (вірус уражає мозок). Потрібно якнайшвидше звернутися до лікаря, інакше людина може померти.

Із власного досвіду Жигарев розповідає, що запалення при епідемії грипу виникає у 5–10% хворих. Більшість із них діти до 5 років, літні люди та хронічні хворі (цукровий діабет, онкологічні недуги).

Інфекціоністи кажуть, що хвороба з"являється, коли вірус потрапляє до черепа. Там виникає запалення, тому підвищується внутрішньочерепний тиск. А через нього — головний біль та нудота.

— Вилікувати запалення оболонки мозку можна лише у стаціонарі, — говорить Юрій Олександрович. — Чим швидше хворий приїде, тим швидше одужає і матиме менше ускладнень.

Лікують менінгоенцефаліт у стаціонарі два-три тижні антибіотиками та імуномодуляторами. Окрім того, хворому відновлюють нормальний внутрішньочерепний тиск, роботу нервових клітин і судин мозку, знімають токсикоз. Ще півроку пацієнт муситиме відвідувати дільничного лікаря та ходити на процедури, щоб повернутися до нормального життя.

— Найчастіше через ураження головного мозку виникають часткові та повні паралічі, порушення ходи та відчуттів, — розповідає інфекціоніст. — У 90 відсотків хворих ускладнення зникають протягом шести місяців. Залишаються лише в десяти, які здебільшого надто довго займалися самолікуванням. Якщо людина звернулася запізно, вона може залишитися інвалідом.





Симптоми недуги

— висока температура більше трьох днів

— сильний головний біль та блювання

— біль у спині, шиї

— сонливість

— судоми

— висипи на шкірі

Зараз ви читаєте новину «Менінгіт може розвинутися після грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути