середа, 19 червня 2019 06:45

"Людина "забуває", як дихати. Тіло вражає параліч"

Автор: TSN.UA
  Спори ботулізму оселяються в продуктах, приготованих без дотримання технології. Особливо обережними слід бути з копченою, в’яленою і слабосоленою рибою
Спори ботулізму оселяються в продуктах, приготованих без дотримання технології. Особливо обережними слід бути з копченою, в’яленою і слабосоленою рибою

— На вокзалі купили з чоловіком копченої риби. Нічого підозрілого в ній не було — повечеряли й забули. За 2 години після того в ­чоловіка сильно заболів живіт, потемніло в очах, — розповідає 52-річна Світлана Бондар із Києва.

— Викликала швидку. Сама почувалася ще цілком нормально. Поїхала з ним у лікарню. Там і мені стало погано. Запідозрили ботулізм. У чоловіка важчий стан був, бо з'їв більше. Потрапив у реанімацію — ледь відкачали. Врятувало тільки те, що вчасно ввели сироватку. Мене теж прокапали. Я до норми приходила тижні зо три.

— Спори ботулізму оселяються в продуктах, приготованих без дотримання технології. Особливо обережними слід бути з копченою, в'яленою і слабосоленою рибою, що продають на ринках, вокзалах, біля дороги, — каже лікар-інфекціоніст 53-річна Ольга Максименко з Києва.

Джерелом ботулізму бувають і м'ясні вироби. Наприклад, ковбаса, шинка, буженина. Потенційно небезпечними є консерви.

— Спори ботулізму є в ґрунті. Разом із ним потрапляють на овочі, фрукти, зелень, гриби. Коли під час консервації їх герметично закривають в банці, спори проростають і активно виділяють токсини.

Смак заражених продуктів не змінюється. Кришки банок рідко здуваються.

— Ботулотоксин — одна з найсильніших отрут у світі. Але від моменту зараження до появи симптомів може минути від 2 годин до декількох днів. Це залежить від індивідуальної чутливості організму й кількості отрути. Якщо доза була велика, уже в перші години ботулізм проявиться. У більшості випадків ознаки з'являються за 12–36 годин.

Першими ознаками ботулізму є нудота, блювання, діарея, біль у животі. Згодом починає двоїтися в очах, зір слабне. Зіниці розширюються. Важко ковтати, відчуття клубка в горлі, першіння. У роті стає сухо, голос хрипне.

— Турбують також сильний головний біль і запаморочення. Людина почувається знесиленою, не може спати. Поступово наростає слабкість у м'язах. Помітним стає опущення верхньої повіки. Інколи підвищується температура.

Далі з'являються метеоризм, закреп. Розвивається параліч м'язів обличчя, язика, гортані. Наступає сліпота. У важких випадках виникає відчуття, ніби в легенях не вистачає повітря. На грудну клітку наче щось тисне, дихання стає поверхневим. Людина "забуває", як дихати. Тіло вражає параліч.

Навіть якщо люди їли один і той же продукт, у них не обов'язково будуть однакові симптоми. Бо отрута накопичується нерівномірно. В одному шматку її може бути менше, а в другому — величезна доза. Тому й перебіг хвороби різний. Хтось помучиться від нудоти та прийде в норму, а когось наступного дня заберуть до реанімації.

Щоб знищити ботулотоксин, застосовують сироватку. Препарат хворому вводять через крапельницю. Роблять це одразу, як підтвердиться діагноз. Призначають антибіотики. Це потрібно, щоб убити живі спори ботулізму, які потрапили в організм.

Ускладнюється перебіг хронічних хвороб. Зокрема цукрового діабету, атеросклерозу тощо. Якщо вони є, навіть сироватка може не допомогти.

Заразитися можна повторно. Єдиний спосіб цього уникнути — не вживати продуктів, оброблених неналежним чином.

Зараз ви читаєте новину «"Людина "забуває", як дихати. Тіло вражає параліч"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути