Ексклюзиви
понеділок, 09 вересня 2019 00:30

Контрастний душ для загартовування приймають щодня

— Дочка застуджується навіть улітку. Хочу якось зміцнити їй імунітет. Думаю почати загартовування. Але боюсь, як відреагує організм. Не хочеться змушувати обтиратися снігом чи вдаватися ще до якихось крайнощів, — каже 32-річна Ольга Головіна з Херсона.

— Мета загартовування не в привчанні тіла до холоду. Суть його в тому, щоб натренувати слизові оболонки швидко реагувати на різку зміну температури. Якщо слизові натреновані, вони не пропускатимуть в організм вірусні інфекції, — розповідає сімейна лікарка 47-річна Наталія Карпенко з Києва.

Найкращим способом натренувати слизові є контрастний душ. Робити таку процедуру треба щодня — по 5–7 хвилин на день. Уранці чи ввечері, не має зна­чення.

— Обливатися треба поперемінно холодною й гарячою водою. Холодна — це приблизно 20 градусів, гаряча — 35. Повністю поливати тіло не треба. Достатньо обробляти зону від кисті до ліктя. Проводити такі процедури необхідно регулярно й протягом тривалого часу. Один-два тижні обливань нічого не дадуть. Треба займатися цим безперервно щонайменше протягом півроку.

Щоб імунітет дитини був міцним, важливо також забезпечити їй правильне харчування. У раціон обов'язково повинні входити тваринні жири й білки, риба, кисломолочні продукти, свіжі фрукти та овочі, злаки.

— Різноманітні імуностимулятори в аптеках навмання купувати категорично не можна. Застосовувати їх треба лиш у крайньому випадку. І які саме обрати, може визначити тільки лікар за результатами аналізів. Якщо самовільно приймати такі препарати, власний імунітет дитини перестане працювати в потрібному режимі. На додачу може ще й розвинутися алергія.

За допомогою трав, настоянок, вітамінів і подібних засобів змінювати імунітет не бажано. Краще проконсультуватися з лікарем. Самовільний прийом "зміцнювальних" препаратів може дати зворотний ефект.

Зараз ви читаєте новину «Контрастний душ для загартовування приймають щодня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути