Ексклюзиви
четвер, 22 лютого 2007 19:03

Капсула фотографує зсередини тонкий кишечник

Автор: фото: Олександр ЧЕКМЕНЬОВ
  Юрій Кузенко, лікар-ендоскопіст Українсько-німецького гастроцентру ”БІК-Київ”, показує відеокапсулу у половині футляра, за допомогою якої обстежують тонкий кишечник
Юрій Кузенко, лікар-ендоскопіст Українсько-німецького гастроцентру ”БІК-Київ”, показує відеокапсулу у половині футляра, за допомогою якої обстежують тонкий кишечник

Столичні медики можуть визначити хвороби тонкої кишки за допомогою відеозйомки, яку роблять зсередини. Людина ковтає спеціальну капсулу — продовгувату таблетку з камерою та радіомаяком. Цей прилад у 2001 році презентували ізраїльські лікарі. Із 2003-го його використовують у столиці.

— Тонку кишку важко діагностувати через будову організму, — пояснює 54-річний Юрій Кузенко, лікар-ендоскопіст Українсько-німецького гастроцентру "БІК-Київ". — Раніше ми відправляли хворих на рентген. Тепер можемо визначити і причини недуги, і де саме вона з"явилася.

Нова методика називається відеокапсульна ендоскопія. За її допомогою гастроентерологи визначають причину кровотеч, запалень, бачать пухлини.

— Пацієнт приходить до клініки зранку, натщесерце, — розповідає схему огляду лікар. — Навіть води не можна пити.  Ми одягаємо на нього пояс із приймачем, куди записуватиметься зображення із капсули. Кріпимо датчики на груди біля шлунка.

Людині дають випити капсулу. І вона може бути вільною 8 годин. Стільки часу потрібно "таблетці", щоб пройти шлунково-кишкову систему. За цей час капсула робить 55–70 тис. знімків.

— Хворі йдуть на роботу, як зазвичай. За дві години можна попити чаю, а ще за чотири — з"їсти легкий сніданок. Близько 16.00 обстежувані повертаються і віддають датчик з інформацією.

Записане відео 5 годин обробляє спеціальна програма. Потім недуги визначатимуть два лікарі — один може щось не помітити. За кілька днів гастроентеролог ставить діагноз.

— Капсула одноразова, повертати її не потрібно, — каже Юрій Геннадійович. — Вона природно виведеться з організму.






Як знайти


Відеокапсульну ендоскопію роблять в Українсько-німецькому гастроцентрі "БІК-Київ". Він розташований на кафедрі терапії N1 НМУ ім. О. Богомольця за адресою: м. Київ бульвар Шевченка, 17. Тел. 235 62 35. Вартість обстеження — 4 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Капсула фотографує зсередини тонкий кишечник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути