— Мені за 60, а відчуваю себе 30‑річним. А все від калини. Щодня їм зо два десятки ягід калини з медом, — розповідає Сергій Воротилін, 62 роки, з села Микуличі Бородянського району Київської області.
Вичавлює склянку соку калини й додає до неї стільки ж меду. Приймає по столовій ложці раз на день.
— Люди хворіють, бо не знають про ліки, які мають під руками, — говорить Андрій Горбась, 38 років, натуропат із Миколаєва. — Сто разів повз калину пройдуть, а не додумаються запарити. Цілющі властивості цієї ягоди підсилює мед. Він урівноважує баланс солодкого й кислого.
Калину потрібно зривати після заморозків. Тоді зникають гіркота й терпкість.
— Калиновий чай необхідний при застуді. Але кидати в окріп треба не просто ягоди, а й листя з гілками. Слід настояти пів години і пити перед сном. Потім закутатись, щоб пропотіти. Особливо корисна калина гіпертонікам. Відварити столовий буряк, додати перетерті ягоди й заправити ложкою сметани. Такий салат нормалізує тиск і покращує роботу серця, краще за таблетки.
Калина добре справляється і з висипаннями на обличчі. Вони з'являються від поганої роботи шлунка. Допоможе чистка крові, яку робить калиновий чай. Соком калини можна змащувати обличчя — двічі на день або хоча б увечері. Потім слід умитися теплою водою з милом.
— З віком у жовчному міхурі збираються камінці, — каже Горбась. — Щоб їх позбутися, достатньо ковтати калинові ягоди з кістками. Вони розріджують жовч і налагоджують її відтік, а камінці перетворюються на пісок. Так самі виходять з організму.
Коментарі