Ексклюзиви
понеділок, 30 листопада 2020 06:11

Інсульту передують ішемічні атаки

— Переніс інсульт. Почалося вдосвіта. Спочатку появилася в руках і ногах слабкість. А потім раптовий і жахливий біль у лівій половині голови. Ніби кувалдою дали. Мене почало "качати". Вирішив написати дівчині, щоб купила щось від головного болю. Взяв телефон і не бачу букв, — каже 36-річний Владислав Коваленко із Черкас.

— Коли почула, як говорю — подумала, що випив. Але засумнівалася, бо знає, що не зловживаю спиртним. Доки прийшла, голова перестала боліти, але читати не міг, — продовжує. — Наступного дня пішов до сімейного лікаря, щоб взяти направлення до офтальмолога. Але той призначив комп'ютерну томографію, бо мав високий тиск.

На обстеженні виявили ішемічний інсульт.

— Мене посадили в інвалідний візок і повезли у відділення. Оглянув лікар, забігали медсестри з крапельницями, уколами. Два тижні був у стаціонарі. Зараз на реабілітації. Продовжую приймати ліки. Сказали, інсульт спровокувала тривала звичка курити, стрес й недосипання.

— При інсульті виникає гостре порушення мозкового кровообігу. Через це гине мозкова тканина. У народі його називають мозковим "ударом". У багатьох випадках інсульт можна попередити, якщо уважно ставитися до симптомів, — каже Наталія Яковлєва, завідувачка неврологічного відділення Третьої лікарні швидкої допомоги Черкас.

Розрізнюють два види інсульту — геморагічний та ішемічний. Перший виникає як наслідок ускладнення гіпертонії. При підвищеному тиску розриваються стінки судин. Кров потрапляє у мозок, що призводить до його набряку й загибелі.

— Зазвичай виникає внаслідок напруженої роботи. Спочатку від болю "розколюється" голова. А потім стрімко з'являються інші симптоми — порушується мова, рухи, підвищується тиск і температура. Напружений і не частий пульс. Людина як оглушена. Опісля відчуває всередині голови удар, що призводить до раптової непритомності, іноді коми й притоку крові до обличчя.

Ішемічний інсульт виникає внаслідок закупорення тромбом артерій, що живлять мозок. Зазвичай вражає людей похилого віку вночі або під ранок. Основними симптомами є головний біль, хитка хода, запаморочення, слабкість у кінцівках, біль у серці та непритомність. Інсульту передують транзиторні ішемічні атаки. Симптоми подібні. Проте їхня тривалість не перевищує 24 год.

— Вони не залишають ознак ураження мозку. Коли приїжджає "швидка", людині вже краще. Але потім настає друга атака. За наслідками може бути страшніша. Тож люди мають розуміти, що це — "дзвіночок" і він передує новому нападу.

Для профілактики варто щодня ходити по годині-дві. Це тренуватиме серцево-судинну й дихальну системи, поліпшить кровообіг і постачання кисню.

Зараз ви читаєте новину «Інсульту передують ішемічні атаки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути