Надрукуйте, будь ласка, дієту столу N5.
Марія Сливенко зі Львівської області
Відповідає Інна Ковальська, 44 роки, хірург столичного Центру хірургії печінки, жовчних проток та підшлункової залози:
— Таку дієту прописують хворим з недугами шлунково-кишкового тракту. Їм потрібно багато білків, щоб організм відновлювався, а жирів та вуглеводів менше. Також не можна вживати жовчогінних продуктів (жовтків, молока, оливкової олії, шипшинових відварів, кави, спиртного) і важких для печінки (шоколаду, тваринних жирів, м"ясних бульйонів, меду, здоби).
Їжа має бути здебільшого вегетаріанська: овочі, пюре, добре розварені крупи, супи. М"ясо можна лише відварене: курка або кролик, нежирна риба. Сметана та сир мають бути теж нежирні. Хліб бажано їсти білий, але вчорашній або трохи підсушений. Не можна вживати приправ, газованих напоїв, фруктових і овочевих соків та морозива.
Коментарі