Ексклюзиви
понеділок, 25 травня 2020 07:00

Хворим на артроз не можна присідати

Автор: kmo-asson.com.ua
  При артрозі руйнується хрящ, збільшується навантаження на суглобову кістку. Виникає біль, хрускіт при русі, можуть набрякати­­  коліна
При артрозі руйнується хрящ, збільшується навантаження на суглобову кістку. Виникає біль, хрускіт при русі, можуть набрякати­­ коліна

— Коліна болять, хоч вовком вий. Перев'язую туго бинтом і працюю на полі. На ніч наношу протизапальні мазі. Знеболювальні не діють, бо організм звик до них, — розповідає Любов Іщук, 58 років, із села Рудня-Пошта Житомирського району Житомирської області.

Три роки тому виявили артроз колін. Лікувала суглоби проколами — вводили гормональні препарати. За рік біль повернувся.

— Артроз є в кожного п'ятого. Отримує його у спадок від матері. Може проявитися у будь-якому віці. Слабнуть і запалюються хрящі. Виникає різкий біль, — розповідає столичний ортопед Віктор Остапчук, 41 рік. — Частіше скаржаться на коліна влітку, коли важко працюють удома чи на дачі.

При артрозі хрящ руйнується з віком або через надмірні фізичні навантаження. Стає нееластичний. Розшаровується і тоншає. Збільшується навантаження на поверхню суглобової кістки, що вкрита нер­вовими закінченнями. Це спричиняє біль. Іноді з'являються хрускіт, набряки. Може порушуватися чутливість кінцівок. Є відчуття напруженості й скованості рухів, оніміння. Шкіра над ураженим суглобом червоніє, підвищується температура. Якщо напади болю з'являються зранку і тривають понад пів години, слід звернутися до лікаря. Жінки хворіють на артроз удвічі частіше.

— Хоч як боляче, для суглобів важливо рухатися, — додає Віктор Остапчук. — Робити зарядку, бігати по траві, їздити на велосипеді, плавати. Це підтримуватиме тонус м'язів і розвантажить суглоби. При артрозі не можна присідати, бо навіть у здорових­ можуть травмуватися меніски. На початку недуги від цих вправ вона прогресує.

Лікують не менше року. Допоможуть масаж, фізкультура, нестероїдні протизапальні препарати. Останні руйнують слизову шлунково-кишкового тракту, їх не треба пити натщесерце. Можуть спровокувати виразку. Краще їх замінити на протизапальні мазі. Зношений хрящ не відновлюється. Ліки зупиняють подальше руйнування. При запущеному артрозі потрібна операція. Ушкоджений суглоб замінюють протезом.

Зараз ви читаєте новину «Хворим на артроз не можна присідати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути