Ексклюзиви
понеділок, 12 травня 2008 16:30

Грижі плутають із хворобами серця

Мешканка Запоріжжя Любов Михайлівна, 52 роки, приїздила до Києва лікувати грижі. По дві мала у шийному відділі хребта й попереку. Із жінкою зустрічаємося біля станції метро Золоті ворота.

— Проблеми зі спиною у мене давно, десь із вісімдесят другого, — розповідає невисока білявка. Йде, накульгуючи. Нога болить після уколу. — Спочатку думали, що то серце. Та відколи мануальник порівняв мені спину, минулося. То був підвивих у грудному відділі.

За кілька років у жінки діагностували грижі хребта. Торік біль посилився.

— Погано стало другого грудня, — пригадує Людмила Михайлівна. — Боліли руки, ноги, вночі в голові та плечах. Чоловік викликав "швидку", і мене хотіли проколоти. Теж думали, що серце. Але як почули про мій хворий хребет, вирішили не забирати у лікарню.

Кілька днів жінка не могла встати. Щойно полегшало, пішла до невропатолога. Лікар призначив курс уколів. Хвору кололи 31 день.

— Тоді ж почула, що столичний Інститут проблем болю спеціалізується на грижах, вирішила приїхати. Мали б робити не більше двох уколів на тиждень, але я іногородня. Не можу приїздити часто. Мене кололи двічі на день.

Грудних гриж діагностують найбільше

В інституті застосовують рефлексотерапію. Тонкими голками колють точки на спині та вводять церебровазин. Щокварталу курс повторюють. За півтора року хрящ відновиться, прогнозують невропатологи.

Після тижня лікування хвора поїхала додому. По телефону розповідає, що й досі болить спина. Від уколів вона синя. Щоб ходити на роботу, жінка мусить натиратися фіналгоном. Курс лікування обійдеться Людмилі Михайлівні у 2 тис. грн.

— Швидкий результат тоді, коли хвороба не запущена, — пояснює лікар-невропатолог Володимир Берсенєв, 62 роки. Він уперше поєднав рефлексотерапію з уколами. — Що довше людина хворіє, то триваліша реабілітація. Але за півтора року одужують усі мої пацієнти. Головне, дотримуватися приписів.

Берсенєв розповідає історію жінки, якій після перших уколів полегшало. Щойно пацієнтка прийшла додому, з розбігу стрибнула на ліжко. Наступного дня її ще більше скрутило. Довелося починати лікування знову.

Розташування грижі впливає на певний орган. Якщо вона у шийному відділі хребта, болить голова. Від поперекової грижі біль відчуватиметься у нозі чи стопі. Грудних гриж діагностують найбільше. Їх часто плутають із хворобами серця і проблемами кишково-шлункового тракту.

— Операцію треба робити лише за рідким винятком, бо тоді лише відсікають зайву тканину, — застерігає лікар. — Через певний час спинно-мозкова рідина вийде крізь тріщини у дисках і тиснутиме на нервові закінчення. Людина знову скаржитиметься на біль.

Зараз ви читаєте новину «Грижі плутають із хворобами серця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути