Ексклюзиви
понеділок, 22 липня 2019 06:06

Грижа стиснула спинний мозок, і той почав відмирати

 

— Великою проблемою в Україні є правильний діагноз. Пацієнти роками консультуються у клініках, втрачають час, але часто так і не отримують ефекту від лікування, — розповідає Ігор Ігоревич Курілець із Міжнародного центру нейрохірургії.

— Минулого тижня прооперували 46-річного чоловіка. Чотири роки тому він упав і поранив шию. Травма була незначна, тому МРТ шиї не призначили і про пригоду забули. Але поступово чоловіка почав турбувати біль у плечі, бігали "мурашки" по руках. За якийсь час додалася слабкість у ногах, що прогресувала. Коли звернувся до нас, не міг самостійно пройти і 70 метрів.

Протягом чотирьох років чоло­віку ставили різні діагнози, на­зна­чали різне лікування, але в результаті це не мало ефекту. Врешті, в одній клініці невролог запідозрив розсіяний склероз і скерував його на МРТ головного мозку.

— Випадково знімок захопив ділянку шиї. Це дозволили нарешті встановити діагноз. Виявилося, що в пацієнта під час травми розірвався міжхребцевий диск і з нього "випала" грижа. Вона стиснула спинний мозок так, що той почав поступово відмирати.

У Міжнародному центрі нейрохірургії чоловіку зробили операцію. Тривала 1 год. 40 хв. Грижу видалили та звільнили спинний мозок. Хворий диск замінили на імплантат. За 6 год. після операції чоловік міг самостійно пройтися по палаті. Виписали його на другу добу після операції.

— Якщо розглянути уважно МРТ пацієнта, то помітно, що спинний мозок почав відмирати, — продовжує Курілець. — Ми називаємо це — шийна мієлопатія. На щастя, операцію виконали вчасно. Інакше за кілька місяців пацієнта чекав би безповоротний параліч. Які ж висновки з цієї історії? Якщо німіють ноги й важко ходити — зробіть МРТ. Краще перевірити й не виявити патології, ніж у ХХІ столітті чотири роки лікувати пацієнта без діагнозу.

Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, 2-й поверх. Тел.: 0 (44) 592 90 79, 592 68 78.

м. Стрий, Львівська область. Стрийська центральна районна лікарня, вул. Ольги Басараб, 15, 7-й поверх.

Тел. 0(67) 891 00 00

м. Кременчук, Полтавська область. Кременчуцька перша міська лікарня, вул. Овксентія Богаєвського, 60/1.

Тел. 0(99) 309 20 21

Ліц. АВ №554809 від 20.09.2010 року.

Зараз ви читаєте новину «Грижа стиснула спинний мозок, і той почав відмирати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути