понеділок, 27 листопада 2017 00:45

Держава однаково платитиме за лікування жителів міста й села

"Доброго дня. Я пенсіонер, живу в селі. Хотів би дізнатися, що зміниться для сільської медицини з прийняттям медичної реформи?

Степан Митюк, 63 роки, с. Іркліїв Чорнобаївського району Черкаської області".

—  Держава однаково платитиме за лікування жителів міста й села. 2018 року це буде в середньому 370 гривень на людину, 2019–450, — розповідає Уляна Супрун, виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я. — Максимальне навантаження також однакове — 2000 пацієнтів на одну практику. Це лікар і медсестра.

Законопроект про сільську медицину, що прийняла Верховна Рада 11 листопада, передбачає будівництво амбулаторії з можливістю проживання родини лікаря, придбання автомобілей, щоб медики мали змогу пересуватися між селами.

Законопроект закладає основи розвитку "телемедицини", щоб лікарі мали змогу консультуватися з колегами за допомогою відео­зв'язку. Для цього передбачають проведення інтернету в усі, навіть віддалені села.

Цьогоріч у бюджеті вже передбачено 4 млрд грн на розвиток охорони здоров'я в сільській місцевості.

— Як розподілятимуть гроші, скільки амбулаторій буде в селах і як вони будуть оснащені — вирішуватиме місцева громада. Ми розробляємо для них рекомендації, — розповідає Олександр Ябчанка, головний експерт групи "Реформа системи охорони здоров'я".

Зараз ви читаєте новину «Держава однаково платитиме за лікування жителів міста й села». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути