Ексклюзиви
вівторок, 16 липня 2019 00:20

Гормональні контрацептиви шкодять підліткам

— Батьки винні, що діти заражаються статевою інфекцією. Відтягують момент розмови про контрацепцію, а вони й вухом не ведуть, щоб захищатися під час сексу, — розповідає Тетяна Михайлюк, 37 років, гінеколог із Харкова. — Дослідження встановили, що вперше статевий акт відбувається в сучасної молоді у ­12–13 років. Половина з них не використовує ніякого захисту.

Розмовляти з підлітками про секс нелегко, але основна бесіда повинна стосуватися необхідності використання контрацепції. При розмові варто утриматися від повчального тону. Після цього потрібно покласти презервативи в якесь місце, що не на виду, але дитина точно там знайде. Можна ще додати посібник про статеве виховання, розрахований саме на підлітків.

— Не існує ідеального методу контрацепції. Без призначення лікаря може бути хіба що презерватив. Він захищає і від вагітності, і від хвороб. У нього немає побічних ефектів. Він дешевий. Протизаплідні таблетки дорожчі й можуть призначатися тільки лікарем з урахуванням віку, ваги та гормонального стану дівчини. До того ж ці препарати не захистять від інфекцій. Доза і тривалість застосування гормонального засобу повинна бути жорстко регламентована. А не так як у нас люди роблять. Від цього й мають клімакс у 42 роки. Такого немає ніде в світі. Винен у цьому шалений темп життя, божевільна кількість стресів і безконтрольне використання гормональних контрацептивів із раннього віку.

Якщо втрутитися у процес вироблення гормонів, щитоподібна залоза вироблятиме їх або замало, або забагато. Від цього можливий непропорційний розвиток організму.

— Про презервативи знають усі, але дівчата часто не користуються ними через те, що партнер проти. Буцім відчуття не ті, — розповідає Христина Гусак, 40 років, підлітковий гінеколог із Дніпра. — Жінкам потрібно виховувати своїх доньок так, щоб не казати — про це думає хлопець. Дівчина сама несе відповідальність за своє здоров'я. Тому має сама взяти презерватив. Гормональна контрацепція до 16 років неприпустима, бо сильно шкодить організму.

Зараз ви читаєте новину «Гормональні контрацептиви шкодять підліткам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути