Ексклюзиви
понеділок, 22 січня 2018 07:46

Гіпертонікам корисні вправи з гантелями

Автор: www.lady.qip.ru
  Профілактика гіпертонії — дешевша, ніж лікування. Слід обмежити споживання жирного та солодкого. Тричі на тиждень по 20 хвилин робити вправи з гантелями
Профілактика гіпертонії — дешевша, ніж лікування. Слід обмежити споживання жирного та солодкого. Тричі на тиждень по 20 хвилин робити вправи з гантелями

— Мороз для сердечників — не найкраща погода. Через брак кисню погано почуваються, — говорить столичний кардіолог Владислав Лановий, 50 років. — Так само й при відлизі. Туман взагалі називають убивцею гіпертоніків. Найбільше скарг і хворих у поліклініці саме в таку погоду.

За нездужання замість таблеток радить використовувати нітрогліцерин-спрей. Він діє швидше. Корвалмент — миттєво розтріскується під язиком. Допомагають знизити тиск теплі ванночки для ніг. Розширюються судини й тиск зменшується.

— Якщо хапає серце, до приїзду "швидкої" слід глибоко вдихати повітря, довго та сильно його викашлювати. Це може врятувати життя.

Лікар наголошує, що профілактика обходиться дешевше, аніж лікування. Відмовтеся від жирів і цукру. Вживайте просту їжу — фрукти, овочі, крупи. Дуже корисні для серця й судин селера, петрушка, калина. Особливо родзинки — поповнюють запаси магнію й калію, допомагають серцю скорочуватися.

— Не переїдайте. У кардіологів є навіть термін "застільне" серце, коли напади трап­ляються від надміру випитого й з'їденого. Киньте курити. Цигарки спалюють внутрішню оболонку судин. Отруюють кров.

Американські кардіологи стверджують, що навантаження зміцнюють серцевий м'яз і судини. Рекомендують тричі на тиждень по 20 хв. виконувати вправи з гантелями навіть гіпертонікам. Щоб серце билося швидше, а дихання ставало глибше. А тим, хто переніс інфаркт, радять щоденні піші прогулянки.

При інсульті людина не може посміхнутися

— Є простий тест, який допоможе з'ясувати, чи не стався у людини інсульт. Попросіть назвати ім'я, усміхнутися й підняти руки, — говорить сімейний лікар Святослав Михальчук, 30 років, із Києва. — Як називає не розбірливо, не може усміхнутися чи підняти руку — терміново до лікаря. У вас є лише 4,5 години, щоб врятувати життя.

До приїзду "швидкої" хворого слід покласти на підлогу чи землю. Розстібнути ґудзики, щоб забезпечити приток свіжого повітря. Зняти зубні протези. Не давати води й старатися не рухати людину. Не перевертати й не садити.

Зараз ви читаєте новину «Гіпертонікам корисні вправи з гантелями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути