Ексклюзиви
понеділок, 02 червня 2008 15:05

Гельмінти вражають легені й печінку

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Світлана Вороніна оглядає 10-річну Лору. У дитини не виявили гельмінтів. Вона хворіє на холецистит і гастрит. Однак під час перебування у відділенні дівчинка, як і решта пацієнтів, тричі здавала обов’язкові аналізи на паразити. Якщо у хворого аналіз позит
Світлана Вороніна оглядає 10-річну Лору. У дитини не виявили гельмінтів. Вона хворіє на холецистит і гастрит. Однак під час перебування у відділенні дівчинка, як і решта пацієнтів, тричі здавала обов’язкові аналізи на паразити. Якщо у хворого аналіз позит

Киянин Микола, 30 років, захворів на токсокароз. Хворобу спричинили паразити токсокари. Вони живуть переважно в собак. Столичні гастроентерологи кажуть, нині хворих побільшало. Раніше на цю недугу люди страждали рідко.

— Думаю, заразився на травневі на шашликах, — міркує чоловік. — Свинину брали на ринку, але м"ясо не дуже просмажилося. Не знаю, може, його неправильно зберігали. А може, то сусідський собака винен. Він у друзів на дачі живе.

Згадує, що саме після тих вихідних відчув біль у шлунку, втратив апетит,  температура підвищилася. Аналізи калу нічого не виявили, а крові — підтвердили ураження токсокарами.

Медики підтверджують, що симптоми токсокарозу схожі на простуду чи пневмонію, шлункові чи серцеві недуги.

— Діти найчастіше заражаються в пісочницях, — каже Світлана Вороніна, 52 роки, головний дитячий гастроентеролог Києва. — Малюки ліплять із піску будиночки, і собаки там гуляють. Але це не єдиний шлях. Собачий послід ніхто не прибирає. Він лежить, висихає, розтирається на пил, а потім із повітрям потрапляє до дихальної системи й далі в кров. А дихаємо ми всі.

Медики радять лікуватися всією родиною

Лікар Вадим Шипулін, 40 років, доцент кафедри факультетської терапії N1 Національного медичного університету ім. О. Богомольця, говорить, що української статистики розповсюдження в мегаполісі токсокар немає. А дані американських та британських лікарів невтішні. У 25% проб ґрунту парків та скверів виявили гельмінтів. Каже, де саме поселяться личинки в організмі, не спрогнозуєш. Найчастіше вражають печінку, легені, серце, підшлункову залозу.

— А от гельмінти в оці — рідкість, — зазначає Шипулін. — Такі хворі скаржаться на біль в оці та зниження зору, тому легко діагностуються. Якщо медикаментозне лікування не допомагає, призначають операцію.

Щоб людина повністю одужала, та не було ризику повторного зараження, медики радять лікуватися всією родиною. А домашніх тварин треба обов"язково показати ветеринарові.

З настанням тепла активізуються ще й гострики та аскариди. Лікарі кажуть, їх і виявити, і лікувати легше.

— Тут головне — поєднувати пігулки з дотриманням гігієни. Якщо дошкуляють гострики, додаємо ще й кисневу терапію, — говорить Світлана Вороніна. — Але універсальної пігулки немає. Навіть якщо питимете профілактично антиглистні таблетки чи трав"яні збори, але їстимете немиті фрукти, існує ризик зараження.


Де перевіритися

 Назва  Вартість  Адреса
 Медична лабораторія "Сінево Україна"  55 грн та ще 10 за взяття крові  вул. Північна, 2/58
 Медичний центр "Савон"  від 55 до 70 грн
та 12 за взяття крові
 вул. Андріївський узвіз, 38
 "Євролаб"  від 130 до 160 грн  вул. Солом"янська, 11а

Виявити гельмінтів можна за допомогою аналізу крові на імуноглобулін. Його здають натщесерце.

У приватних лабораторіях Києва аналіз коштує від 55 грн.


Треба лікуватися, якщо

— болить живіт і голова
— нудить
— пропав апетит
— підвищилася температура
— з"явився кашель
— є закреп або пронос.

Зараз ви читаєте новину «Гельмінти вражають легені й печінку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути