пʼятниця, 24 грудня 2010 01:00

Гастрит провокують синтетичні добавки в їжі

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  У Київському військовому госпіталі пацієнтові роблять  ультразвукове дослідження органів черевної порожнини
У Київському військовому госпіталі пацієнтові роблять ультразвукове дослідження органів черевної порожнини

Киянин Богдан Солонченко, 40 років, півжиття страждає на гастрит. Проблеми зі шлунком почалися ще в армії. Від чорного хліба, кислого борщу часто має печію.

— Минулого року почав сильно боліти хребет. Лікарі виявили початкову стадію остеопорозу. Це ламкість кісток, яка зазвичай буває в жінок похилого віку. Здивувалися, чому мій організм не засвоює кальцію. Аналізи показали хелікобактерну інфекцію. Пробував лікувальне голодування — не допомогло.

Юрій Кійченко, 49 років, лікар-гастроентеролог із Головного військового клінічного госпіталю восени та навесні має найбільше пацієнтів із хворобами органів травлення. У ці періоди ослабляються захисні сили організму. 20% пацієнтів мають загострення гастритів, 25% — виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки.

— Найпоширеніша недуга — гастроезофагеальна рефлюксна хвороба. Вона буває в 40 відсотків людей. У пацієнтів уміст шлунка із соляною кислотою зворотньо закидається у стравохід. Людину турбує постійна печія.

Лікар вважає, що недуги органів травлення зазвичай провокують порушення режиму харчування та неякісні продукти. Їсти треба принаймні тричі на день. Бажано не вживати гострих страв, копчених і смажених продуктів. Слизову оболонку стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки подразнюють і викликають її запалення синтетичні добавки в більшості продуктів. Також недугу провокують стреси, куріння, деякі ліки та хелікобактер пілорі. Цією інфекцією заражені 80–90% українців. Її лікують антибіотиками та препаратами для зниження кислотності.

— Ця бактерія завдяки виділенню сечовини добре живе у шлунковому соку. Пластик японського ендоскопу, яким обстежують хворого, не витримує агресивної дії соляної кислоти, а бактерія живе і розмножується. Відколи інфекцію стали лікувати, пацієнти роками не згадують про недугу.

Якщо бактерію не знищити, гастрити і виразки часто рецидивують. Може виникати анемія, алергія, ерозії та виразки. Запущена хвороба може закінчитися пухлиною шлунка. Хворіють зазвичай цілими сім'ями.

— Якщо людина рідко їсть упродовж дня, то порушується баланс соляної кислоти та захисних білків і слизу шлунка. Через це подразнюється і запалюється його слизова оболонка. Через два-три роки неправильного харчування виникають виразки. Кожна з них закінчується рубцем. Через їх велику кількість звужується вихідний відділ шлунка або дванадцятипала кишка. Кожен четвертий хворий на виразку не відчуває її. Людина дізнається про хворобу, коли виникає ускладнення — розрив стінки шлунка чи дванадцятипалої кишки. Може початися кровотеча, від чого непритомніють.

При зниженій кислотності шлунка мало виділяється соляної кислоти та травних соків. Печії хворий не має, проте апетиту і настрою — також. Ризик захворіти на рак шлунка зростає вшестеро.

— Неперетравлена їжа потрапляє в кишечник, він перебирає на себе функції шлунка. Здувається живіт, послаблюються випорожнення, розвивається дисбактеріоз. Організм втрачає білки, жири, вуглеводи, мікроелементи, вітаміни. Падає рівень гемоглобіну і гормонів. Випадає волосся, лущаться нігті. Людина блідне і худне. У чоловіків може виникати імпотенція.

Кислотність досліджують за допомогою тонкого зонду. Стан слизової оцінюють при обстеженні ендоскопом — зображення виводять на монітор. Також є відеокапсули, які людина ковтає. За кілька годин така робить 25 тис. знімків. Коштує обстеження близько $1 тис.

Зараз ви читаєте новину «Гастрит провокують синтетичні добавки в їжі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути