— Сиру рослинну клітковину не може витримати навіть дубовий шлунок. Фрукти та овочі треба добре мити. А то часто роблять це для годиться, а потім пісок скрипить під зубами, — каже дієтолог 53-річний Борис Скачко з Києва.
— Оте відмочування в холодній воді, як багато хто робить, — даремна робота, — продовжує. — Бактерії важко змити, вони прилипають до поверхні. Тварини краще захищені, у слині мають фермент, який вбиває мікроорганізми. А людина їжу тільки слюнявить і заносить інфекцію.
Дітям можна давати яблука та моркву з 3–4 місяців. Полуниці, черешні, персики й інші сезонні фрукти — з трирічного віку. Головне — провести термічну обробку.
— Зелень треба витримати в гарячій страві хоча б кілька хвилин, — додає Скачко. — Червоні ягоди та виноград промивайте гарячою водою під краном у друшляку. А от овочі, навпаки, треба мити в мисці. Спочатку занурити в холодну воду, дати постояти пару хвилин, щоб змити землю. Потім залити гарячою водою і почистити щіткою.
Коментарі