Ексклюзиви
пʼятниця, 17 листопада 2017 05:01

Щорічна перевірка зору збереже здоров'я та гроші

Автор: Денис Скриль
  Головний лікар полтавського офтальмологічного центру ”Іріс” Тетяна Д’яконова: ”Втрата зору — велика соціальна проблема. Адже потім людині необхідна стороння допомога”
Головний лікар полтавського офтальмологічного центру ”Іріс” Тетяна Д’яконова: ”Втрата зору — велика соціальна проблема. Адже потім людині необхідна стороння допомога”

13 листопада в світі відзначають День сліпих. Щороку зростає кількість людей, які втратили зір. Лікарі полтавського офтальмологічного центру "Іріс" розповіли про найпоширеніші хвороби очей — катаракту і глаукому. При катаракті кришталик ока стає мутним, твердіє. Бувають несподівані спалахи в очах від автомобільних фар або сонячного проміння. Це відбувається через неправильне заломлення світла в кришталику.

— Катаракта — найпоширеніша хвороба ока в світі, що призводить до втрати зору. Якщо раніше вона виникала здебільшого в літніх людей, то зараз значно омолодилася, — говорить офтальмолог вищої категорії Тетяна Д'яконова, головний лікар центру "Іріс".

Лікування катаракти змінилося з часом?

— Катаракту можна вилікувати лише хірургічно. Немає вітамінів або ліків, що могли б зупинити процес захворювання. Що раніше людина звертається до лікарів, то краще. Як тільки починає погано бачити телевізор чи цінники в магазині — потрібно прийти на обстеження. У нашому центрі ми оперативно замінимо кришталик ока на штучний. Це дозволяє позбутися катаракти в 100 відсотках випадків. А ще, заміна кришталика зводить нанівець виникнення іншої хвороби ока — глаукоми.

На скільки небезпечна глаукома?

— Вона на другому місці серед причин сліпоти. Її ще називають "тихий крадій зору". Очний нерв гине через відсутність надходження поживних речовин. Найчастіше це відбувається через збільшення очного тиску. Глаукому на ранніх стадіях легко контролювати очними краплями, що призначить кваліфікований лікар. Також нормалізувати внутрішньо очний тиск і знизити небезпеку втрати зору можна за допомогою унікального сучасного обладнання. Ми таке маємо й успішно користуємося ним.

Які ще проблеми очей можна усунути завдяки сучасному обладнанню?

— У цивілізованих ­країнах проблеми із сітківкою стали на рівні виникнення катаракти і глаукоми. У групі ризику люди, які мають високий артеріальний тиск і цукровий діабет. Макулярний розрив сітківки раніше навіть не лікували, бо не було відповідних технологій. Завдяки сучасному обладнанню, офтальмолог має змогу оглянути очне дно, побачити стан найтонших судин і дати рекомендації пацієнтам із різними хворобами всього організму. Наприклад, порада перейти на інсулін — зменшує кількість розривів судин. Також можна провести лазерне лікування уражених ділянок сітківки.

Чи змінився рівень здоров'я пацієнтів за кілька років?

— За останні роки не зустрічала здорової людини при діагностиці ока. Катастрофічно зросла кількість хворих на глаукому, особливо на Полтавщині. Також побільшало випадків короткозорості серед підлітків і молоді. Малорухливий спосіб життя, планшети і смартфони не додають здоров'я очам. Стається немало травм при зварювальних чи інших роботах. У багатьох країнах до роботи з болгаркою чи на верстаті обов'язково вдягають захисні окуляри. Українці ж не­хтують основними правилами безпеки й потім мають серйозні проблеми із зором.

Назвіть основні поради для збереження зору.

— Люди після 40 повинні раз на рік проходити обстеження, після 50 — це має стати обов'язком. Далі — гігієна, фізичні вправи й вітаміни. Кожен українець має змогу перевірити очний тиск, щоб передчасно виявити розвиток глаукоми. У нашому центрі є обладнання, яким можемо прогнозувати цю хворобу в найближчі три роки. Особливу увагу на зір потрібно звертати групі ризику — гіпертонікам і хворим на цукровий діабет.

Утрата зору — велика соціальна проблема. Адже потім людині необхідна стороння допомога. Маємо кілька прикладів, коли пацієнти звернулися запізно. 55-річний фермер чекав, доки збере врожай. Приїхав до нас у центр, але очі були вже в надто поганому стані. Йому не допоможе жоден хірург у світі.

Головне — вчасно звернутися до офтальмологів. Наш центр дозволить у подальшому жити й бачити. Клініка оснащена найсучаснішим обладнанням для діагностики та лікування очних захворювань, зокрема катаракти і глаукоми.

Головний лікар центру Тетяна Д'яконова зробила понад 25 тисяч операцій

Крім лікування катаракти і глаукоми, в клініці "Іріс" пропонують ще такі послуги: лазерне та хірургічне лікування глаукоми, терапевтична корекція зору в дітей PARAGON (США), лазерне лікування сітківки при цукровому діабеті.

Офтальмологічний центр "Іріс" почав свою роботу 2016 року.

Розташований за адресою: м. Полтава, вул. Миколи Дмитрієва, 6д (колишня — вул. Володарського, територія Полтавської центральної районної лікарні).

Попередньо записатися на консультацію можна за тел.: 69 71 70, 0(66) 19 7 3 0 31

Ліц. МОЗ на медичну практику №47 від 28 січня 2016 року

Зараз ви читаєте новину «Щорічна перевірка зору збереже здоров'я та гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути