вівторок, 06 лютого 2018 05:05

"Енурез — проблема не сечового міхура, а мозку"

Автор: www.MEGATEXTS.RU
  Після перегляду мультфільмів у дитини з’являється емоційний підйом, не може довго заснути. Потім відключається і не чує позив до туалету
Після перегляду мультфільмів у дитини з’являється емоційний підйом, не може довго заснути. Потім відключається і не чує позив до туалету

— Мобільні телефони називаю справжньою бідою для дітей. Вони, крім псування зору, дають велике навантаження на мозок. Від цього діти стають агресивними та мочаться вночі, — говорить столичний педіатр Поліна Загородна, 40 років. — Батькам легше посадити дитину дивитися мультики і самим займатися своїми справами. Але рано чи пізно це аукнеться. Або емоційними розладами, або енурезом.

Енурез — неусвідомлене сечовипускання, що відбувається вночі. Педіатр стверджує, що зараз розлад зустрічається у дітей набагато частіше, ніж раніше. Вони отримують більше інформації, ніж 10 років тому. А структура мозку не змінилася, і той не готовий сприйняти її всю.

— Для дитини не властиво дивитися більш як 30 секунд в одну точку. Далі вона вже не може утримувати увагу. Після перегляду мульт­фільмів у дитини з'являється емоційний підйом, не може довго ­заснути. Потім відключається і не чує позив до туа­лету.

Щоб перевірити, чи є причиною енурезу мульт­фільми, варто зменшити кількість їх перегляду. Якщо проблема й тоді не зникне, зробити аналіз сечі на запалення та УЗД органів малого таза.

— Часто після 5 років енурез зникає сам. Через дозрівання нервової системи. Випускання сечі — це робота головного мозку, а не сечового міхура. Важливим є спілкування батьків між собою. Якщо вони сваряться, дитина не має цього чути чи бачити, щоб не засинати в стані страху. Вона переносить вину сварки на себе. Мозок збуджується, а потім різко засинає. Тоді він вже точно не прийме сигнал про потребу помочитися.

Залежність дітей від телефонів і комп'ютерів проявляється ще й порушенням мовлення.

— У мене одна маленька пацієнтка перестала розмовляти, коли підсіла на планшет. Ми з батьками не могли знайти причину, що не так, адже дитина була здорова. Почали детально розбирати режим дня, то зрозуміли, де корінь зла. Планшет передавав забагато інформації, що голова дитини не змогла прийняти. Батьки забрали його, і мова поступово повернулася.

Особливо обережними з дозволом на тривалий перегляд мультфільмів треба бути батькам емоційних дітей. Вони замість того, щоб стрибати й бігати, накопичують енергію і викидають в ­істериках. Із роками діти стають настільки нервовими, що батьки не можуть упоратися з ними.

Зараз ви читаєте новину «"Енурез — проблема не сечового міхура, а мозку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути