понеділок, 18 лютого 2019 00:21

"Достатньо стати босими ногами на заражений килимок"

— Більше року борюся з грибком на нозі. То зникає, то знову з'являється. Все на одному й тому ж пальці. Не зрозуміло, звідкіля й узялася напасть. У басейн і спортзал не ходжу. За гігієною стежу. Хіба на пляжі де б підчепила, але ж з'явився узимку, — каже 45-річна Ольга Ткачук із Кривого Рогу.

— Грибок на ногах нерідко розвивається взимку. Усе через взуття. Якщо його носити протягом тривалого часу і належним чином не просушувати, усередині створюються ідеальні умови для розмноження грибкової інфекції. Вологість, тепло, відсутність повітря — те, що їй потрібно, — каже столичний лікар-дерматолог Анна Перехрест, 39 років.

Зараження відбувається через мікроушкодження шкіри. Грибок є вкрай заразним.

— Щоб підчепити таке захворювання, здоровій людині достатньо стати босими ногами на заражений килимок або пройтися у взутті того, хто має інфекцію.

Проявляється грибок надмірною сухістю й лущенням шкіри. Утворюються тріщини. Пізніше турбують свербіж і печіння. Шкіра потовщується, змінює колір. З'являється неприємний запах від ніг. Вражений ніготь — це вже наслідок запущеного грибка.

Курс лікування триває від двох до восьми тижнів, а запущена недуга — від шести до восьми місяців. Якщо є хронічні хвороби, як діабет, процес затягується надовше.

— Коли йдеться про грибок шкіри чи нігтів, більшість людей вдаються до самолікування. Купують протигрибкові креми й користуються ними на власний розсуд. Через кілька днів свербіж затихає, ситуація загалом покращується, і вони припиняють лікування. Це головна помилка, адже грибок насправді не зникає. Він просто приховується.

Якщо затягувати лікування, грибкові спори можуть поволі інфікувати весь організм.

— Для профілактики появи грибка потрібно правильно мити ноги. Ретельно милити стопи і не забувати при цьому обробляти проміжки між пальцями. Рекомендується використовувати звичайне господарське мило. Обирати те, що містить мінімум домішок. Воно й мікроби ефективно вбиває, і не порушує кислотно-лужного балансу шкіри.

Мити ноги рекомендує двічі на день. Витирати, акуратно промокаючи шкіру м'яким рушником. Рушник при цьому має бути індивідуальний. Використовувати його слід лише для ніг.

Зараз ви читаєте новину «"Достатньо стати босими ногами на заражений килимок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути