вівторок, 01 липня 2008 16:15

Дітям із хворим серцем не можна застуджуватися

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Улітку в садочку №277 столиці працює одна змішана група. Частину дітей батьки везуть на оздоровлення. Вихователі намагаються щонайбільше часу проводити на вулиці з дітьми, що залишилися в місті
Улітку в садочку №277 столиці працює одна змішана група. Частину дітей батьки везуть на оздоровлення. Вихователі намагаються щонайбільше часу проводити на вулиці з дітьми, що залишилися в місті

Кольорові пластмасові відерця, пісочниці й два надувні басейни — перше, що впадає в око у дитячому навчальному закладі N277 Києва на Борщагівці. Вихованці гуляють на подвір"ї. Тут є дві спеціалізовані групи для дітей із серцево-судинними хворобами.

— Першу групу відкрили вісім років тому, — розповідає завідуюча Галина Щербакова, 58 років. — Коли ми випускали вихованців, кардіологи сказали, що приємно здивовані. Бо думали, що втратять діток, натомість вони зміцніли та підготувалися до школи.

Нині в дитсадку дві групи: молодша і старша. З-поміж дітей є такі, що перенесли кілька операцій. 3-річного Артема Савельєва через вроджену ваду серця оперували двічі.

— Тепер раз на півроку ми їздимо на огляд до Інституту Амосова, — каже мама Ірина Валеріївна, 39 років. — А до садочку ходимо лише місяць. Дуже переживала, як син відреагує на зміни, як буде без мами. Але все нормально, вихователі дуже хороші.

Говорить, раніше Артем швидко втомлювався та мало рухався. Тепер активніший.

— Це вже ознака покращення. А ще в сина рідше став підвищуватися тиск, — ділиться.

Поліпшення здоров"я відзначають і вихователі. Кажуть, що й діти, і батьки стають спокійнішими.

— Вони постійно вдома й зовсім не адаптовані до колективу, — пояснює Галина Щербакова. — Дитина в істериці і мама. Вона не знає, що з цим робити.  Ми ж намагаємося заспокоїти та оздоровити. Якщо дитина не хоче робити вправи, дозволяємо полежати. Головне, аби їй було комфортно.

Ліків дітям не дають, лише вітаміни

Ліків дітям не дають, лише вітаміни. Зате використовують оздоровчі методики: дихальну гімнастику, масаж стоп, обливання кімнатною водою ніг і рук, кисневі пінки, полоскання горла лимонним, часниковим і сольовим розчинами.

— Дітям із недугами серця якомога менше треба хворіти. Тонзиліти, часті бронхіти та пневмонії дають ускладнення на серце, найчастіше провокують шуми, — застерігає Щербакова.

5-річний Антон Шипко до садка ходить три роки. Мама Лілія, 40 років, каже, що раніше хлопчик майже щомісяця застуджувався.

— Можливо, наші проблеми з серцем тому й почалися, що син постійно хворів. Запалювалися аденоїди, — розповідає Лілія Олексіївна. — За рік у садочку він адаптувався і дійсно став здоровішим.

Діти з серцево-судинними недугами ходять на огляд до лікарів. Щотижня їх спостерігає медсестра дитсадка та раз на три місяці дільничний кардіолог.

Зараз ви читаєте новину «Дітям із хворим серцем не можна застуджуватися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути