Ексклюзиви
вівторок, 20 серпня 2019 05:40

Дикий рис покращує травлення

— Зі здуттям живота навчилася жити. Тепер до нього приєдналися ще й запори. Для мене це вже занадто, — скаржиться Анастасія Порохняк, 54 роки, з міста Андрушівка Житомирської області. — Не хочу використовувати проносне. Тоді організм розлінується і таблетки питиму постійно.

Щоб визначити причину здуття живота й закрепів, слід обстежити жовчний міхур на УЗД, здати аналіз крові на загальний білірубін. Якщо вони в нормі, перевірити роботу щитовидної залози. Збої гормонального обміну порушують обмін речовин.

— Важливо проаналізувати, як ви харчуєтеся, чи достатньо вживаєте клітковини. Її багато в овочах, фруктах, крупах, — каже столичний проктолог Віктор Іванов, 48 років. — Добре готувати гречану, пшоняну, перлову, ячну кашу. Рисова корисна з нешліфованого або дикого коричневого рису. Для хорошої роботи жовчного міхура також потрібен жир. Якщо його недостатньо, міхур не викидає жовч, потрібну для перетравлення їжі.

Закрепи часто виникають в старшому віці, причина — супутні хвороби. Люди змушені приймати препарати для зниження тиску й покращення роботи серця та суглобів. Вони погіршують стан слизової шлунка, знижують кислотність. Білок не засвоюється, залишки їжі гниють у кишечнику. Виникає біль у животі та закреп.

— Таким людям корисно їсти м'ясо подрібненим, у котлетах і фрикадельках. Без хліба. Краще з вареними овочами.

Зараз ви читаєте новину «Дикий рис покращує травлення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути