понеділок, 27 січня 2020 07:56

Cолона їжа перевантажує серце

Автор: FREEPIK.COM
  У раціоні повинні переважати рослинні і насичені жири.  Вони містяться у морській рибі й  олії
У раціоні повинні переважати рослинні і насичені жири. Вони містяться у морській рибі й олії

— З кожним роком усе важче контролювати тиск, — каже 65-річна Людмила Кравченко із Кривого Рогу Дніпропетровської області. — Скаче і в мене, і в чоловіка. Лікар радить менше солити їжу. Але тоді всі страви ніякі.

З віком притуплюється відчуття солоності продуктів.

— Старші люди часто пересолюють їжу, — розповідає сімейна лікарка 45-річна Тетяна Гнатюк із Одеси. — Через те рідина в організмі затримується, зростає навантаження на серце. Проявляється гіпертонія, виникає ризик інсульту.

Добова норма солі — 5 г. Щоб уникнути пересолювання, лікарі радять присмачувати їжу прянощами.

— Солі багато у консервації, ковбасі й сосисках. Від них краще відмовитись, — говорить лікарка. — З віком уповільнюється травлення. Щоби його налагодити, раджу додавати в раціон більше клітковини — їсти овочі, зелень, фрукти та ягоди. На добу споживати п'ять порцій овочів — усього 300 грамів. Стільки ж фруктів і ягід. Зі злаків найкорисніші гречка, вівсянка й нешліфований рис.

З віком у кишечнику переважає гнилісна мікрофлора. Відновити баланс мікроорганізмів допомагають кисломолочні продукти з низькою жирністю.

У раціоні людей похилого віку має бути 55 відсотків вуглеводів, 30 процентів жирів і 15 — білків.

— Вуглеводи краще споживати складні, — радить лікарка. — Хліб обирайте цільнозерновий, макарони — із твердих сортів пшениці. Варто обмежити споживання продуктів із великим вмістом цукру. Солодкі ягоди і мед уживайте потрохи.

Добова норма цукру для людини старшого віку — 50 грамів.

— Надмірне вживання обумовлює збільшення навантаження на підшлункову і вищий ризик діабету, — каже Тетяна Гнатюк. — Щоб не перевантажувати травні залози, бажано відмовитися від смаженого, жирного, гострого, борошняних виробів, соусів і маринадів. Краще більше їсти тушкованого, запеченого в духовці, вареного, приготованого на пару. Важливо добре пережовувати — робити не менше 20 жувальних рухів.

Важко перетравлюються й погано засвоюються тваринні жири — масло, сало, вершки, жирні сорти м'яса. Вживання таких харчів слід обмежити.

— Жири в організм мають надходити обов'язково. Їхня норма — третина раціону. Але переважати повинні рослинні й насичені жири, — додає. — Корисні оливкова, соняшникова, лляна і кукурудзяна олії. Збагачені на насичені жири сардини, тунець, скумбрія.

Травленню сприяє гарний вигляд страви і приємний аромат. Якщо вона апетитна, травні соки виділяються активніше, тоді їжа засвоюється краще. Важливим для травлення є правильний режим прийому рідини.

— У міру старіння організму притуплюється відчуття спраги, тому чекати на її появу не варто. Випивати за добу слід до 3 літрів рідини. Найкраще — звичайну чисту воду.

Зараз ви читаєте новину «Cолона їжа перевантажує серце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути