понеділок, 18 червня 2007 16:13

Cкоромовки та вправи допомагають виправити вимову

Ольга Синтій, 23 роки, записалася до логопеда, щоб виправити гаркаву "р". Після інституту дівчина хотіла працювати на телебаченні. Там потрібно мати гарну вимову.

— Це було минулої осені. Я навчалася на четвертому курсі журфаку Київського міжнародного університету, — розповідає Ольга. — Займалася в телестудії універу. Робила сюжети, які виходили на УТ-1. Писала зі словами, де було найменше "р". Колеги реготали: рахували, скільки разів у сюжеті є буква "р". Звук на телебаченні цифровий, тому будь-який дефект посилюється в десятки разів.

В Ольжиної подруги мати працює логопедом у школі на Дорогожичах. Домовилися, щоб Людмила Михайлівна позаймалася з дівчиною.

— Ми почали розрухувати мовний апарат: я витягувала язик та губи, робила дихальні вправи, читала скоромовки, — розповідає Синтій.

Вправи виглядали смішно — перші три заняття дівчина сміялася зі свого відображення у дзеркалі. Робити їх треба було щодня, зранку й увечері. А ще двічі на тиждень ходити до логопеда.

— Щоб "р" бринів твердо, Людмила Михайлівна вставляла спеціальний патичок мені під корінь язика. Я казала "жжж — ррр". За два тижні звук почав вимальовуватися, але ще був не чистий.

У логопеда Ольга займалася майже місяць. Більше не змогла через нову роботу й брак часу. Каже, якби не це, нині говорила б зовсім чисто:

— Логопед мене хвалила. Однак мені не вистачило часу. А ще більше людини, яка мене терпіла б: щоб я повільно говорила, а вона слухала й не сміялася. Заспокоїла мене мама. Говорить: я почула Луценка в прямому ефірі й зрозуміла, доню, що в тебе все добре.




Логопеди ставлять звук за 10 занять

Логопеди кажуть, навчити людину правильно вимовляти звуки можна і в 20, і в 30 років. Головне — тренуватися.

— Дорослим ставлю звуки за десять занять, — розповідає Тетяна Ярош, 55 років, учитель-логопед київського дошкільного навчального закладу N611. — Доросла людина свідомо підходить до проблеми. Діти цього не розуміють, і з ними треба гратися.

Аби виправити вимову, старшим треба змінити сприйняття звуку, яке укорінилося в голові.

— Приміром, 25 років він вимовляв звук у ніс, як французи, а тут його треба правильно вимовити. Спочатку це важко. Адже ми говоримо автоматично, не задумуючись, куди ставити язик і як вигинати губи.

У Тетяни Василівни був учень — навчався на першому курсі в консерваторії на оперного співака. Він не міг твердо вимовляти "р".

— Цей хлопчина, коли поступав, так підібрав програму, що цього мовного дефекту не помітили. Хлопець мав гарний голос. А на зимовій сесії викладачі його розкусили й порадили шукати логопеда. За десять занять ми все виправили.

Зараз ви читаєте новину «Cкоромовки та вправи допомагають виправити вимову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути