Ексклюзиви
понеділок, 20 листопада 2017 00:56

Чи приходити до пацієнта додому — вирішує лікар

"Маю дітей 4 та 6 років. Вони часто хворіють. Як не нежить, то температура. Як не діатез, то ацетон. Згідно з медичною реформою, як часто я можу звертатися до сімейного лікаря? Чи можу телефонувати до нього у вихідні та вночі? Має він приходити додому чи мушу йти на прийом у лікарню?" — питає Лілія Мостицька, 26 років, із Вінниці.

— До сімейного лікаря пацієнт може звертатися без обмежень. Медична допомога надається 24 години на добу, сім днів на тиждень, — каже Олександр Ябчанка, головний експерт групи "Реформа системи охорони здоров'я". — Але зрозуміло, що є межі здорового глузду.

Про канали зв'язку пацієнт домовляється зі своїм сімейним лікарем або педіатром, якщо мова йде про дитину. Найпростіше — телефоном. Можна через соціальні мережі. Коли пацієнт із медиком підписують декларацію про вибір лікаря з надання первинної медичної допомоги, це обговорюють.

— Стосовно викликів додому. Чи приходити до пацієнта — вирішує лікар. Це не є його обов'язком. У переважній більшості випадків фахівець має працювати з пацієнтом в умовах закладу. Там більше можливостей, зокрема, діагностичних. Якщо лікар ходитиме по квартирах, витрачатиме час, потрібний для інших пацієнтів. Винятком є немовлята й лежачі хворі.

Коли стався екстрений випадок — непритомність, задишка, підозра на інфаркт — слід звертатися до служби екстреної допомоги.

— Звісно, перед тим можна зателефонувати до сімейного лікаря, щоб поставити його до відома, — каже Олександр Ябчанка.

Зараз ви читаєте новину «Чи приходити до пацієнта додому — вирішує лікар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути