Ексклюзиви
понеділок, 01 жовтня 2007 15:35

Через пошкоджену вену хлопчик не може ходити

8-річному Хусейнові Дауду з Кіровограда лікарі заборонили ходити. Через погане кровопостачання ноги у хлопчика руйнується гомілкова кістка. Щоб установити діагноз, батьки — Лариса та Анвар Дауди — привезли сина до Києва.

— Цієї весни синові на ногу впало поліно, — згадує його мати Лариса. — Він тоді був у бабусі з дідусем. Але нога не боліла, тому вони не звернули на те уваги. Не думали, що з того така біда буде.

Проблеми почалися за місяць. Хлопчик почав жалітися, що мерзне права нога.

— Він постійно кутав її в ковдру, просив теплі шкарпетки і взуття. Я злякалася, бо на вулиці тепло, а Хусейн у зимовому взутті. Що ж буде взимку?

Жінка звернулася до терапевта. Той призначив вітаміни. Та вони не допомогли. Лікарі зробили знімок. Виявилося, що у хлопчика руйнується кістка.

— Те поліно перебило йому вену, яка постачала кров до кістки. Вона почала руйнуватися, — веде далі Лариса.

Хлопчик почав жалітися, що мерзне права нога

Місцевим медикам, які місяць не могли визначити діагнозу, жінка більше не вірила. Та й фахового ортопеда в місті не було. Батьки поїхали до столиці. Їм порадили звернутися до Олега Пилипчука, ортопеда-травматолога, київської дитячої лікарні N1.

— У хлопчика недуга Пертеса, — розповідає Олег Пилипчук, 35 років. — Її ще називають остехондрозопатія голівки кістки. Через погане живлення кістка стає пористою й деформується. Нога болить.

Пилипчук каже, що недуга Легга-Кальве-Пертеса — одне з найтяжчих ортопедичних захворювань. Зазвичай воно вражає хлопчиків до 10 років. Для повного одужання пацієнт лікується три-чотири роки.

— Хусейнові ми прописали фізпроцедури: електрофорез, аплікації парафіном та грязями. Півроку йому не можна ступати на ніжку, — пояснює Олег Ростиславович. — Кістка крихка, вона не витримає навантаження, якщо на неї наступати. Може деформуватися.

Мати хлопчика розповіла, що син сприйняв таку заборону важко. Особливо сумував на вулиці, коли бачив дітей. Розраду знаходив лише на річці.

— Щодня, обідньої перерви, я носила сина до води. Опускала туди обидві синові ноги і просила бовтати ними. Так порадили лікарі. У воді ж опір більший, ніж на повітрі, нога розробляється й покращується кровообіг.

На другу консультацію родина Дауд мала приїхати в серпні. Однак вони не з"явилися.

— Добре, якщо нога хлопчика заживає, — каже Олег Пилипчук. — Із таким складним діагнозом пацієнт має регулярно бути на обліку в лікаря та не пропускати процедури. Інакше — дитина кульгатиме.

До повноліття таким хворим лікарі прописують лише фізпроцедури. Хірургічно усунути проблему перебитої вени можна буде лише, коли Хусейнові виповниться 18–20 років. Тоді на місце ушкодженої кістки поставлять протез.

Зараз ви читаєте новину «Через пошкоджену вену хлопчик не може ходити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути