Ексклюзиви
понеділок, 26 лютого 2018 07:30

Бронхіт після кору лікують масажем

— На днях батьки привели 5-річного хлопчика, який переніс кір. Він був невакцинований. Кашель почався на фоні залишкових висипань на шкірі. Батьків лікарі заспокоювали, що це наслідок кору, який сам пройде, — розповідає 39-річний Євген Симонець, столичний пульмонолог і торакальний хірург.

— Ми обійшлися без антибіотиків, щоб зайвий раз не травмувати дитячу мікрофлору кишечника. Довелося довше лікувати, ніж звичайний бронхіт. Усе затягнулося до двох тижнів.

Лікар призначив інгаляції, відхаркувальні засоби та дренажний масаж. Це вібруючі рухи по грудях та спині, що стимулюють відходження мокроти. Так дитина змогла швидше все відкашляти. Інгаляції робили через небулайзер — пристрій з трубкою. У нього заливають лікувальний розчин. Трубкою через рот вдихають водяну пару із ліками. Має кімнатну температуру. Використовували препарати для розширення просвіту бронхів Бередуал, потім давали Муколван для виведення харкотиння.

— Кір супроводжується ускладненням в дихальних шляхах. Інфекція впливає на слизові оболонки трахеї та бронхів. Найчастіше це бронхіт після кору, який протікає з вологим кашлем із відходженням мокротиння.

Лікують цей вид бронхіту так само, як і звичайний. Хвороба триває довше, має більш виражені симптоми бронхоспазма. Викликає спазм бронхів або просвіт між ними забивається мокротинням. Без лікування переростає в запалення легенів.

— Я сам перехворів на кір на другому курсі університету і як ускладнення мав бронхіт. Мав високу температуру, погіршилися рецептори смаку. Міг їсти тільки квашені помідори, більше нічого не розрізняв на смак.

Якщо хвороба супроводжується мокротинням, призначають відхаркувальні засоби. Коли воно в'язке — розріджувальні.

— Від спазмів у горлі допо­можу­ть спазмолітики. Це таблетки, сиропи чи інгаляції. Не лікуйтеся над мискою з картоплею, бо гаряча пара лише зашкодить. Слизова набрякає дужче, дихальні шляхи звужуються. Мокрота розбухає й нагноюється. Людина починає задихатися. За своєчасного звернення по допомогу хворий перестає кашляти на 7–10 день.

Зараз ви читаєте новину «Бронхіт після кору лікують масажем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути