Ексклюзиви
четвер, 16 грудня 2010 04:15

Британцеві видалили частину черепа

Стівен Клоак із британського міста Байдфорд живе без частини черепа. Йому у голову вставили титанову пластину.

Безробітний Стівен, 26 років, що раніше працював на фабриці, постраждав від нападу 16-річного Джека Хобса.

— Ми з ним не знайомі. Коли я йшов по вулиці, цей чоловік не так на мене подивився, — виправдовувався злочинець у суді. — Я злякався, що він ударить мене, тому напав першим.

Постраждалого доправили до лікарні із черепно-мозковою травмою, зламаною щелепою, гематомами. Щоб дістатися ушкоджених тканин мозку, медики видалили частину лобової кістки. Кілька місяців чекали, щоб рана загоїлася, потім вставили титановий імплантат.

У суді Клоак не виступав, бо не пам'ятає, як його побили. Також забув події, що відбувалися за кілька місяців до травми. Тоді свідчили його друзі, які зателефонували у поліцію.

— Стівен прожив цей рік, як у пеклі. Але швидко одужує, — говорить один із приятелів.

Нейрохірург 32-річний Дмитро Самоненко із київського Міжнародного центру нейрохірургії розповідає, що в Україні часто застосовують подібні імплантати:

— Два роки тому я робив таку операцію молодому чоловікові. Імплантат уставив, щоб уникнути зіткнення мозку з кісткою. Кістку ставити на місце не можна. Треба залишити вільний простір, бо після травми мозок набрякає. Нічого страшного в цій операції немає. Якщо все добре, людину беруть на повторну операцію. Розрізають шкіру і там, де немає кістки, ставлять пластинку. Прикріплюють її маленькими шурупами. Головне — не інфікувати її. Якщо пластина інфікується, її доведеться видаляти — може бути запалення мозкових оболонок.

Каже, у столичній лікарні швидкої допомоги часто використовують пластмасові імплантати.

— Вони дешевші. Титанова пластина коштує дорожче, бо міцніша. Ціна залежить від площі імплантата.

59-річний Сергій Комарницький, завідувач відділення Київської міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги, говорить, що до постраждалих із черепно-мозковою травмою пам'ять повертається. Людина може пригадати те, що сталося з нею раніше. Але не пригадує того, що відбувалося при травмуванні.

Зараз ви читаєте новину «Британцеві видалили частину черепа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути