Ексклюзиви
пʼятниця, 11 серпня 2017 07:40

31-кілограмову пухлину вирізали Тетяні Скоробагатій

Автор: фото надане клінікою Спіженка
  Тетяна Скоробагата до операції важила 85 кілограмів (фото ліворуч), а після видалення пухлини — 54
Тетяна Скоробагата до операції важила 85 кілограмів (фото ліворуч), а після видалення пухлини — 54

51-річній Тетяні Скоробагатій із Борисполя на Київщині вирізали 31-кілограмову пухлину придатків матки. Операцію проводили у Центрі хірургії Клініки Спіженка. Через тиждень жінку виписали додому. До операції Тетяна важила 85 кг, а після видалення пухлини — 54 кг.

— На операцію зважилася, коли не змогла доглядати за внуком. Раніше боялася, бо вже мала два невдалі досвіди. Терпіла 10 років, — каже Тетяна Скоробагата. — Операцію зробили 22 травня. Коли побачила себе після неї, було відчуття, що це не я. Зараз, коли рана затягнулася і живіт зник, настала друга молодість. Про пухлину нагадує хіба що тонкий акуратний шрам.

Жінка звернулася у клініку зі скаргами на великий живіт. Їй важко було навіть нагнутися, щоб зав'язати шнурки на взутті. Нічого не боліло.

— У пацієнтки організм пристосувався жити з величезною пухлиною. Вона займала весь малий таз і черевну порожнину. Змінила розташування внутрішніх органів. Підняла діа­фрагму і заважала нормально дихати, стискала шлунок. Пацієнтка не могла повноцінно їсти, харчувалася дрібними порціями, — каже Ліна Гирагосова, онколог-гінеколог Клініки Спіженка.

 

З такими новоутвореннями жінки можуть жити роками, не відчуваючи дискомфорту, проте завжди є ризик переродження доброякісної пухлини на злоякісну. Це може статися після вірусних чи інфекційних хвороб.

Пухлина виникла внаслідок ендометріозу. Це хвороба, що розвивається у жінок із гормональними або імунними порушеннями.

Ендометрій — внутрішня оболонка матки, має два шари. В одному клітини відмирають і виходять з організму під час менструації. У хворої жінки клітини затримуються в організмі й вростають у матку і яєчники. Збільшуючись, перетворюються на кісти й пухлини. Ендометріоз вважають передраковим станом. Якщо хвороба не запущена, допоможуть гормональні таблетки. На пізній стадії потрібна операція.

— Через гігантські розміри пухлини підвищився онкомаркер — аналіз крові на вміст ракових клітин. Пацієнтка злякалася, що може розвинутися онкологічне захворювання, — додає Ліна Гирагосова.

До операції Тетяну Скоробагату готували добу.

— Процедура була ризикована тим, що при різкому зменшенні живота йде перерозподіл кровотоку. Коли організм за довгі роки звик жити по-одному, при різкій зміні може виникнути серцево-судинна недостатність. З Тетяною усе пройшло гладко. Під час операції, крім пухлини, видалили матку з придатками. Але вона може вести нормальне статеве життя.

Від перерозтягнення тканин обвисла передня черевна стінка, тому зробили пластику. Видалили шкіру, м'язи і тканини черевної порожнини.

Пухлину віддали на гістологічний аналіз, який показав, що вона — доброякісна. Тому пацієнтці не потрібна була хіміо­терапія. Тоді й поставили діагноз — ендометріоїдна кіста гігантських розмірів лівого яєчника.

Тетяна Скоробагата вже двічі приходила в клініку на огляд і почувається добре. Медики заборонили їй рік підіймати вагу більш як 6 кг і призначити носити бандаж. Він зміцнюватиме стінку живота. Після операції пила біфідобактерії, щоб покращити мікрофлору кишечника й налагодити травлення.

Зараз ви читаєте новину «31-кілограмову пухлину вирізали Тетяні Скоробагатій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути