Ексклюзиви

Робота на городі загострює артроз

Автор: ФОТО НАДАВ ДМИТРО ЯРОВИЙ
  Столичний ортопед Дмитро Яровий (на фото справа) з колегами проводять кістково-­мозкову стимуляцію суглоба при артрозі. Процедура допомагає відновити щільність хряща
Столичний ортопед Дмитро Яровий (на фото справа) з колегами проводять кістково-­мозкову стимуляцію суглоба при артрозі. Процедура допомагає відновити щільність хряща

У хворі коліна вводять жирову тканину

— Прийдеться віддати сусідці город, бо не можу оброб­ляти. Пробувала прополоти, то коліно болить так, що хочеться кричати. На операцію не соглашаюся, бо давлєніє нестабільне, — розповідає Марія Онищенко, 61 рік, із селища Васильківка Синельниківського району Дніпропетровської області.

Під час роботи на ­городі збільшується навантаження на суглоби. Найбільше потерпають коліна. Через це загострюється артроз. Від тривалого перебування в одному положенні може виникнути запалення м'язового скелета. Треба часто змінювати пози, робити розминку. Полоти грядки на прямих ногах, щоб зменшити навантаження на коліна.

— При артрозі зношується суглоб. Жодні ліки не повернуть його до попереднього стану. Можна лише загальмувати процес і полегшити біль, — розповідає Дмитро Яровий, 35 років, столичний ортопед. — Частіше хворіють жінки — через гормональні перепади. У чоловіків може розвинутися від цукрового діабету чи подагри.

На артроз вказує біль у коліні, хрускіт, зменшення рухливості суглоба та зміна його форми. Потрібно зробити ультразвукову діагностику м'яких тканин і рентген, щоб визначити стан кісток. Для лікування можуть призначити мазі для зменшення запалення й набряку. Також компреси, протизапальні препарати й лікувальну фізкультуру. Хороший ефект дає введення в суглоб гіалуронової кислоти. Вона еластична — по ній хрящ ковзає, тому менше стирається.

— Найголовніше при лікуванні артрозу — знизити навантаження на коліно під час руху. Це робить компресійний бандаж. Він фіксує суглоб і правильно розподіляє тиск, — каже Яровий.

Лікар підбирає бандаж індивідуально, залежно від показників хворого. Еластичні покращують кровообіг і допомагають уникнути набряків. Жорсткі конструкції розвантажують колінний суглоб.

— Хто вже багато чого перепробував, а коліно все одно болить, тим варто пройти кістково-мозкову стимуляцію. При ній лікар зачищає в суглобі ушкоджені ділянки хряща. А де тканина вибита до кістки, робить отвір. Тоді речовина кісткового мозку попаде на пошкоджений хрящ і запломбує його. Згодом вона перетвориться на подібну до хрящової тканину і біль зменшиться. Якщо й це не допоможе, доведеться замінити суглоб на штучний.

При деформуючому артрозі допомагає введення у суглоб витяжки з жирової тканини. Необхідність процедури визначає лікар. Пацієнту дають місцеве знеболення і беруть підшкірний жир із черевної стінки. Його очищують від крові, слизу і вводять у суглоб. Того ж дня пацієнт повертається додому.

— Доки людина тягне з лікуванням, при русі кістка треться об кістку і виникає нестерпний біль, — говорить Яровий. — Найпростіший спосіб його вгамувати — випити нестероїдні протизапальні. Але якщо довго їх приймати, виникають виразки чи шлункові кровотечі. Бо ліки запалюють слизову шлунково-кишкового тракту. Так буває, і якщо їх випити на голодний шлунок. Можуть початися проблеми з печінкою через токсичне навантаження.

Зараз ви читаєте новину «Робота на городі загострює артроз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути