Ексклюзиви

При остеохондрозі укріплюють м'язовий корсет

— Остеохондроз заробила в молодості, як працювала швачкою на взуттєвій фабриці. Досі мучуся. Особливо навесні, коли до городу треба приступати. Спина болить, аж плакати хочеться. Тоді приймаю теплу ванну, щоб трохи зняти спазми м'язів, — каже 63-річна Ольга Макуха з райцентру Фастів Київської області.

— Ванна допомагає, але ненадовго. Після неї треба одразу лягти, — розповідає столичний ортопед Костянтин Дядечко, 38 років. — Найгірше для спини — сидіння. Тоді маса м'язів зменшується і вони не в змозі забезпечити хребту стабільність.

Остеохондроз буває в шийному, грудному та поперековому відділах хребта. Виникає через малорухливий спосіб життя, збої в обміні речовин і спадкову схильність. Турбує біль у спині та голові, німіють руки і скаче тиск. З'являється відчуття ниття у хребті. При запущеному процесі формуються грижі, що тиснуть на нерви.

— Найпершою страждає шия, бо має слабкий м'язовий корсет. На дрібні хребці йде велике навантаження. Між ними еластичні міжхребцеві диски, що роблять хребет пружним. При остеохондрозі вони втрачають еластичність. Людина відчуває важкість у потилиці чи поколювання в руках.

Ліків від остеохондрозу немає. Можна лише полегшити перебіг недуги. Необхідно регулярно займатися фізкультурою, щоб зміцнити м'язовий корсет.

— На нього впливає і їжа. Наприклад, цукор нерідко провокує запалення в ділянці дисків і суглобів поперека, — додає Дядечко.

Радить хоча б двічі-тричі на тиждень вживати шпинат. Він багатий на кальцій, збільшує м'язову масу. Добрі для неї і жирні сорти риби — скумбрія, оселедець. Також корисні мед і фініки, бо містять калій, магній і кальцій, шо зміцнюють кістки та зв'язки.

Зараз ви читаєте новину «При остеохондрозі укріплюють м'язовий корсет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути