Ексклюзиви

Немиті овочі провокують стоматит

Автор: ФОТО НАДАЛА ЛЮДМИЛА ФЕСЕНКО
  Стоматологиня Людмила Фесенко з Черкас при стоматиті радить полоскати рот новокаїном або хлоргексидином
Стоматологиня Людмила Фесенко з Черкас при стоматиті радить полоскати рот новокаїном або хлоргексидином

У молоді запалення виникає від нервів

— У травні з'їла кілька кабачкових оладків, виникли неприємні відчуття в роті. Наступного дня після борщу так само було, — розповідає 56-річна Надія Бровченко із Черкас.

— Подивилася в дзеркало у рот, а там почервоніння, якісь ніби прищики. За три дні слизова підпухла. Внутрішню сторону навколо губ ніби стягувало, — продовжує. — Прочитала в інтернеті, що це ознаки стоматиту. Щодня кілька разів полоскала півтора склянками відвару ромашки й календули. Набирала потрохи в рот і тримала хвилину. За тиждень все пройшло.

При стоматиті запалюється слизова оболонка порожнини рота. Виникає гострий біль і почервоніння. Є неприємний запах. Іноді з'являються пухирці, які швидко лопаються й кровоточать.

— Буває гостре й хронічне запалення. Перше виникає в молодих людей на тлі інфекційних захворювань або емоційного навантаження, — говорить 64-річна Людмила Фесенко, стоматологиня Черкаської обласної стоматологічної поліклініки. — Важкість перебігу залежить від імунітету. Якщо він ослаблений, треба приймати вітаміни. Гострий стоматит частіше буває в холодну пору, коли хворіють на простудні чи вірусні недуги. Та влітку, коли можуть з'їсти немиті фрукти або овочі.

Хронічний стоматит зустрічається переважно після 50 років у тих, хто має супутні захворювання. Зокрема, шлунково-кишкового тракту і печінки, діабет, тонзиліт і парадонтит.

— Такий стоматит проявляється висипанням у ротовій порожнині. Округлі, вкриті сіро-білим нальотом, трохи випуклі "прищі" мають чіткі контури. Людині так боляче, що неможливо почистити зуби і складно їсти. З роками можуть утворюватися ущільнення.

Хронічні висипи з'являються кілька разів на рік. Найчастіше весною або восени, під час загострення основних недуг. Таким пацієнтам слід ретельніше доглядати за ротовою порожниною і лікувати супутнє захворювання. Хоча б раз на пів року звертатися до медиків. Бо деякі з висипів можуть свідчити про передраковий стан. Особливо ті, що не гояться місяцями.

— Ураження треба знеболювати спреями. Можна прополоскати рот 2-процентним новокаїном чи 0,05-відсотковим розчином хлоргексидину. Набрати й потримати 1–1,5 хвилини. Також в аптеках продаються "бовтанки" на основі персикової олії. Можна використовувати фурацилін, відвар ромашки, календули, шавлії. Полоскати перед чищенням зубів або вживанням їжі, — додає Фесенко.

Причиною стоматиту часто буває прорізування зубів муд­рості.

— Ясна болять і набрякають, це місце складно почистити. Через недотримання гігієни виникає стоматит. Гостра форма при відповідному лікуванні минає за 7–10 днів. Хронічна — щонайменше за кілька тижнів.

Зараз ви читаєте новину «Немиті овочі провокують стоматит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути