На початку весни загострюються хронічні хвороби — алергія, бронхіт, гастрит, цукровий діабет, артрит та шкірні недуги. Сильніше атакують ослаблений авітамінозом організм.
— Щойно потепліє, дають знати про себе суглоби, — каже киянка 60-річна Валентина Ковалецька. — Маю остеоартрит. Ноги так болять, що важко ходити. Легшає, коли роблю вправи для зміцнення м'язів і суглобів. Лікар порадив їсти багато фруктів, менше солодощів і смаженого.
Імунна система справляється з недугами гірше, бо виснажена за зиму.
— Застуди й віруси загострюють давні хвороби й патології. Часто до гіпертонії додається астма, цукровий діабет, гастрит, — говорить сімейна лікарка з Києва 27-річна Марина Краснікова.
Із послабленням фізичного стану люди стають дратівливими, неуважними, частіше зляться.
— Депресивні стани виникають через брак вітаміну D, який продукує шкіра під впливом прямого сонячного світла, — продовжує лікарка. — Частіше їх відчувають молоді, але таке буває й у старших людей. Криза може тривати від двох тижнів до місяця.
Депресія не зникне від шоколадок, чаю з травами чи гарних фільмів. Важливо не соромитися звернутися до сімейного лікаря, психолога чи психотерапевта. Так може проявлятися і захворювання щитоподібної залози чи анемія.
Важко переживають погодні "гойдалки" навесні метеозалежні та гіпертоніки.
— Різкі перепади температури повітря й вологості впливають на артеріальний тиск. Порушується мозковий кровообіг, голова болить і паморочиться, знижується працездатність, — продовжує Марина Краснікова.
Радить постійно приймати призначені препарати. А не лише тоді, коли стало зле. Краще пити мінімальні дози підтримувальних ліків, ніж максимальні — при підвищенні тиску.
Самопочуття погіршує нестача сну, неправильне харчування.
— Навесні треба обережно ставитися до дієт, — каже лікарка. — Низькокалорійна їжа викликає проблеми зі шлунком, захворювання шкіри.
Однак нормалізація ваги допоможе організму. Тоді зменшується ризик одночасного розвитку гіпертонії, цукрового діабету й ожиріння.
Радить спостерігати за кожним захворюванням, щоб уникнути загострень.
— Клітковина, олія, риба заповнюють потребу в мікроелементах та вітамінах, — каже Марина Краснікова.
— Багато вітамінів D, С та В у яйцях, рибі, цитрусових, молочних продуктах, шпинаті, капусті, зелені. Біологічно-активні добавки — теж варіант, але не завжди люди мають у них потребу.
В середині весни загострюється алергія на пилок рослин. Варто частіше проводити вологе прибирання і прати одяг. За призначенням приймати протиалергійні ліки.
Коментарі