Ексклюзиви

Надлишок вітаміну С шкодить печінці

Автор: Василина Кузнецова
 

При застуді не можна пити каву

— Восени українці намагаються зміцнити імунітет вітамінами й біологічно активними добавками. Вважають, організм різко втрачає корисні речовини, — каже 27-річна Марина КРАСНІКОВА, столичний сімейний лікар. — Якщо людина їсть достатньо білків, вуглеводів і клітковини — отримує все необхідне для здоров'я.

Які вітаміни варто вживати додатково?

— Восени-взимку меншає вітаміну D. Він виробляється у шкірі під дією сонячного проміння. Тому можуть за потреби призначати його. Але спершу лікар визначає його вміст в організмі. Вітамін D приписують усім малюкам від 2 тижнів до 3 років без перерви на літо. Якщо дитина зовсім не їсть рибу й горіхи, ­можуть додати препарат Омега 3. Його та фолієву кислоту також радять вагітним.

Біологічно активні добавки зміцнюють організм?

— Деякі заповнюють брак заліза, тому мають лікувальний ефект. Проте вони не дають необхідної добової кількості. Або з потрібним вітаміном можуть містити аскорбінову кислоту, наприклад. Якщо її забагато, це призведе до передозування. Бо вітаміну С можна вживати до грама на добу. Більше — токсично для нирок і печінки. Провокує розвиток сечокам'яної хвороби чи її загострення. Вітаміни без призначення лікаря пити не слід. Також буває алергія. Проблема в тому, що БАДи продають без рецептів.

Можна самому зрозуміти, яких вітамінів бракує?

— Ні. Можна запідозрити через блідість шкіри чи слизових. Та поставити діагноз не вийде. При дефіциті заліза чи браку вітаміну D виникають слабкість, сонливість, поганий апетит, ламкість волосся, нігтів.

Що порадите для зміцнення імунітету?

— Важливо вживати здорову їжу, спати не менше 7 годин і займатися спортом. Для профілактики грипу треба щепитися. Вживання імуностимуляторів і гомеопатії імунітету не допоможе. Біда ще й у тому, що люди самовільно призначають собі антибіотики. З часом вони перестануть діяти. Тоді не зможемо лікувати бактеріальні недуги. Збудники стануть не чутливими до цих препаратів. Звичайний бронхіт буде тяжкою хворобою.

Які найчастіші помилки в лікуванні грипу?

— Застосовують алкоголь. При лихоманці його вживати заборонено. Послаблює імунну систему, навантажує печінку. При застуді, грипі та болю в горлі полоскання теплим пивом чи вином не допомагають.

Пропотіти люди теж люблять. Але не варто різко знижувати температуру. Бо розширюються судини й можуть падати тиск, частота серцевих скорочень. Аж до непритомності.

Якщо захворіли на гостру респіраторну інфекцію чи простудилися, треба пити багато рідини — компотів, теплих чаїв, води. Каву вживати не варто, вона пришвидшує серцебиття. Слід збивати вищу 38,5 градуса температуру і симптоматично лікувати нежить. При лихоманці не можна перегріватися, приймати гарячі ванни, парити ноги. Хворого вкривають тонкою ковдрою. В кімнаті має бути свіже зволожене повітря з температурою 22–23 градуси.

Зараз ви читаєте новину «Надлишок вітаміну С шкодить печінці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути