понеділок, 27 листопада 2017 06:05

Засклені двері ламають одним сильним ударом

Автор: www.remontu.com.ua
  Найвразливіше місце в будинку — вікна. 50 відсотків крадіжок скоюють потрапляючи у приміщення через них
Найвразливіше місце в будинку — вікна. 50 відсотків крадіжок скоюють потрапляючи у приміщення через них

Директор косметичного салону в Харкові 47-річна Олена Козак заявила про пограбування її заміського будинку.

— Вчора святкували день народження кращої подруги. У неї і заночувала. Чоловік у справах днем раніше поїхав до Одеси. Будинок на одну ніч залишився без нагляду. Злодії наче підстерегли. Зламали замок, винесли все цінне. А ми вважали, що дім надійно захищений від грабіжників, — розповідає Олена.

— Очевидно, не все врахували, — говорить Микола Головня, 56 років, керівник одного з охоронних підприємств Харкова. — Щоб захистити житло від злодіїв, слід добре знати вразливі місця будинку. — Найвразливіші — вікна. 50 відсотків крадіжок скоюють через них. Легко пролізти у квартиру через балкони та лоджії. Професійне альпіністське спорядження продають у кожному магазині спорттоварів.

Вікна нижнього поверху мають бути облаштовані решітками. Найпростіші — стаціонарні з "глухим" кріпленням. Установити їх можна з зовнішньої чи внут­рішньої сторони вікна. Або між стеклами. Ще один спосіб захисту — сучасні металеві віконниці. Ними можна керувати зсередини.

— Досить зручні — віконні ролети. Складаються вони з ламелей, алюмінієвих або сталевих пластин. Сталь міцніша. Зате алюмінієві ролети голосніше "шумлять". Лякають грабіжників. Зовні їх не відкриєш. Лише зсередини. Є моделі з дистанційним управлінням. Але слід знати — це перепона здебільшого психологічна. Грабіжники не хочуть "зв'язуватися" — раптом за ролетами є сигналізація.

Одне з найслабших місць будинку — парадний вхід.

— Слід поставити броньовані двері. Під їх декоративними панелями — сталеві листи з ізоляційною прокладкою. Кріплення — зі сталевого прокату. Виламати дверну коробку неможливо. Потужні штирі глибоко втоплені в стіні. А ось недорогі бронедвері від злодіїв не захистять. Лише — від пожежі.

Надійність будь-яких дверей визначає замок. Найміцніший — сувальдний із кодовим механізмом високої секретності. Замки "циліндри" мають різні ступені секретності.

— Раджу купувати комбіновані. З сувальдною та циліндричною частинами. Це майже система сейфа. Відкрити такі зможе лише "професіонал".

Слабка ланка — задні й бічні двері. Часто на них стоять погані замки. Засклені двері ламають одним сильним ударом.

Експерт радить замислитися над установленням сигналізації.

— Найпростіші системи покликані налякати злодіїв виттям сирени. Чи імпульсними спалахами з певною частотою. Писком передають сигнал тривоги на пульт охорони й на мобільний телефон власника будинку. Ефективний захід захисту — камера спостереження та домофон із функцією запису. Під час відсутності господаря вони зберігають зображення відвідувача. У магазинах і в інтернеті можна знайти різні пристосування. Наприклад — "хімічні пастки". Пристрій "Бризки шампанського" спрацьовує при відкриванні шафи чи холодильника. Засіб "Газівор" бризне злодієві в очі порцію їдкого газу. Йому буде вже не до крадіжки. Але всі ці засоби ефективні — коли поруч є охорона.

Останнім часом набирають популярності GSM-сигналізації. Такі пристрої сповіщають про тривогу господарів квартири.

— Однак цілком покладатися на прилади не варто, — додає Микола Головня. — Ефективний захист приватного будинку складається з цілого комплексу заходів безпеки. Навіть найпростіші звички можуть знизити ймовірність пограбування. Слід завжди зачиняти всі двері-вікна. Йдучи з дому ввечері — закривати штори. Залишати світло увімкненим. Візьміть за звичку не відкривати двері незнайомим. Навіть якщо це слюсар або газовщик. Спілкуйтеся через домофон. Вимагайте документи. Справжні працівники комунальних і соціальних служб завжди готові до такої перевірки. Поради зовсім не нові, але вони працюють.

Зараз ви читаєте новину «Засклені двері ламають одним сильним ударом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути