вівторок, 28 серпня 2007 14:14

Вази добирають під меблі

Автор: фото: Сергій БУРКОВСЬКИЙ
  Продавець столичного магазину ”Подарунки” Олександра Дробишевська показує керамічні вази у вигляді кота й ворони по 47 гривень. Каже, відвідувачам вони подобаються, але купують їх рідко. У цьому магазині на Троєщині продають багато керамічних виробів — ва
Продавець столичного магазину ”Подарунки” Олександра Дробишевська показує керамічні вази у вигляді кота й ворони по 47 гривень. Каже, відвідувачам вони подобаються, але купують їх рідко. У цьому магазині на Троєщині продають багато керамічних виробів — ва

"Боже, яка краса! Глянь, наче з дерева!" — голосно розмовляють дві жінки в столичному магазині "Подарунки" на Троєщині. Вони розглядають керамічну настільну вазу, горлечко якої ніби вирізьблене з дерева. У цій крамничці на вул. Драйзера, 8  продають багато керамічних ваз українських майстрів. Вироби коштують від 10 до 200 грн. Найдорожчі — ексклюзивні вази з національним орнаментом.

Директорка магазину Лариса Лобода, 32 роки, каже, що для краси можна купити будь-яку вазу, що сподобалася. А от для квітів радить обирати вазу з широким горлом і з чималим дном, щоб вона була стійкою.

— Керамічну вазу, як і будь-яку іншу, після використання треба сполоснути водою та висушити, — каже Лобода. — А от вази з бархатним напиленням треба чистити одежною щіткою. Бо коли пилюка осідає на таке покриття, це дуже помітно.

На господарському ринку Петрівка кажуть, що найпрактичніші вази — скляні.

— Ну ось візьмемо ту ж кераміку, — говорить Оксана, продавець сувенірів у павільйоні N18. — Зверху на ній із часом може виступити волога. І вже не матиме  гарного вигляду. Я порадила б у керамічну вставити всередину скляну вазу.

Оксана продає металеві вази зі срібним напиленням по 200–300 грн. Вони швидше для краси, ніж для квітів.

— Такі вази ніби жовтіють. Особливо, якщо їх часто мацати руками. А від води всередині можуть ржавіти. Та повернути їм "товарний" вигляд можна ось цим, — продавець виносить із підсобки засіб "Сідол". — Як тільки починають тьмяніти, я прискаю його трошки на ганчірку й протираю. Ефект миттєвий. Замість "Сідолу" можна ще використовувати "Ківі" для срібла й золота.

Нині немає чіткого поняття, які вази модні. Так вважає дизайнер столичного архітектурно-будівельного бюро "СтройДизайн" Наталя Петровська, 38 років.

— Останнім часом у дизайні модна еклектика — змішування різних стилів. А тому немає ваз, які були б немодними. Вазу, — каже, — треба обирати за двома критеріями: чи пасує до обстановки у квартирі та до конкретного букета квітів.

Наталя зазначає, що глиняна ваза підходить до стилю етно, а скляна — до модерну. З букетом же головне витримати пропорції.

— Широку не обов"язково щільно набивати квітами, — веде далі Петровська. — Можна поставити квіти з високими стеблами, наприклад лілії.

У фарфорові та глиняні вази дизайнер рекомендує ставити квіти з маленькими голівками. У скляні — строгі, однокольорові композиції.

Петровська каже, що вази, які ставлять на підлогу, призначені для висушених композицій із квітів. Також така ваза придасться для величезного святкового букету.

Зараз ви читаєте новину «Вази добирають під меблі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути