Ексклюзиви
середа, 13 лютого 2008 16:56

У джинсах виворіт має бути світлішим

"Купив собі на Троєщинському базарі джинси темно-синього кольору, з біркою "Газ". Наступного дня одів їх в інститут. Однак коли прийшов додому і зняв, побачив, що джинси пофарбували ноги. Навіть білі шкарпетки мали синій відтінок", — обурюється киянин Олексій Наумов, 21 рік.

Чоловік вирішив випрати джинси і, за порадою друзів, виполоскати їх в холодній воді з оцтом — кислота начебто фіксує фарбу.

— Однак і після стірки джинси лишали на тілі розводи. Прийшлося їх викинути.

Кореспондент "ГПУ" вирішила розпитати в продавців базарів, на що звертати увагу при купівлі одягу та взуття.

— Джинси пофарбували ноги? — перепитується продавчиня на Святошинському базарі.

Усміхається і запрошує мене до своєї палатки.

— Аби одяг не фарбував тіла, при покупці треба дивитися на зворотну сторону виробу, — пояснює. — Вона має бути значно світлішою, а ще краще — вибіленою зсередини.

Жінка знімає зі стелажа дві пари джинсів і вивертає  штанини. Зворотній бік однієї пофарбовано в темно-синій колір, поверхня другої — з білою ниткою:

— От і вся різниця, — додає продавчиня. — Ніколи не купуйте джинсів із темною зворотною стороною — обов"язково фарбуватимуть ноги.

Також радить звернути увагу на замок-змійку. На язичку має бути вибито логотип фірми-виробника або латинські букви "YKK" та прикріплено два зубчики. Вони фіксують застібку.

За пару місяців куртка протреться і буде миршавенькою

— Нитка, якою прошито шви, повинна бути від світло-золотистої до темно-коричневої. Якщо джинси хороші, власник не побоїться і дозволить її підпалити. Фірмова нитка не горітиме, а лише оплавлятиметься. Бірка зсередини має бути полотняною. Склад і умови прання на ній тчуть, а не пишуть фарбою.

Киянин Ігор Попов, 28 років, на столичному "Даринку" продає шкіряні куртки та дублянки.

— Поверхня курточки не має линяти та фарбуватися, — говорить він.

Бере пляшку "Бонакви", поливає кінчик носовичка і проводить по поверхні куртки.

— При неякісному виробі платок був би з чорними полосками. Ще по шкірі можна провести нігтем — якщо на пальці лишилися шматочки, то за пару місяців вона протреться і буде миршавенькою.

Артем Сейшибалєв, 42 роки, продає на "Даринку" спортивне взуття.

— При виборі кед і кросівок покупці найчастіше перегинають їх і дивляться на згин. Якщо підошва не відходить, вважають, що взуття якісне. Але це не зовсім правильно.

Артем пояснює, що кросівки треба згинати там, де розташовані пальці. Купуючи спортивне взуття, треба стати навшпиньки: якщо кросівок "ляже" по нозі — вибір вдалий.

— У зимовому взутті треба добре дивитися на довжину хутра всередині. На підошві та в носку воно має бути таким же довгим, як і на гомілці. Бо інакше нога мерзнутиме, — вважає Олена, продавчиня "Даринку".

Трикотаж прошивають двічі

— Зараз магазини переповнені трикотажем, однак вибрати якісний не завжди вдається. Я завжди звертаю увагу на шви, — розказує киянка Марія, 34 роки. — Ще ніколи не помилялася.
Вибираючи трикотажний одяг, жінка радить вивернути виріб навиворіт — шов має бути прострочений машинкою і по верху зафіксований оверлоком.
— Можете посмикати річ в різні боки: якщо на місці шва буде видно дірочки від швейної машинки — вішайте на плечики і йдіть із магазину! При купівлі спідньої білизни звертаю увагу, як оброблені краї. Якщо резинка пришита лише зигзагоподібним швом — таку річ довго не носитимете, — додає жінка.

Зараз ви читаєте новину «У джинсах виворіт має бути світлішим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути