Ексклюзиви
понеділок, 22 квітня 2019 00:56

Твердопаливний котел економить на опаленні

Автор: WWW.REMOO.RU
  Як часто потрібно підкидати паливо, залежить від виду твердопаливного котла. Традиційні на одному завантаженні працюють дві–шість годин, піролізні — 6–15 годин
Як часто потрібно підкидати паливо, залежить від виду твердопаливного котла. Традиційні на одному завантаженні працюють дві–шість годин, піролізні — 6–15 годин

Із подорожчанням газу перейшов на комплексне опалення: підключив до газового котла твердопаливного. Не знаю, як без нього обходився. Раніше скільки газу не набавляв, а все рівно холодок по хаті гуляв. Тепер і в найлютіші морози тепло, — каже 46-річний Олексій Гетьманенко з Херсона.

— Твердопаливний котел можна застосовувати і як додаткове, і як основне джерело теп­ла. Головне — обрати модель із достатньою потужністю. Якщо цей показник буде занизький, увесь будинок один котел обігріти не зможе, — розповідає інженер 39-річний Віктор Назарчук із Києва.

У використанні твердопаливні котли прості. Регулярно завантажувати паливо, щоб підтримувати стабільну температуру теплоносія, і періодично чистити обладнання від сажі й попелу — все, що потрібно. Чистять його кожні три-сім днів.

— Традиційні твердопаливні котли частіше засмічуються, піролізного й довготривалого горіння — рідше. Якщо вчасно не чистити, устаткування працюватиме не в повну силу. Що більше сажі накопичуватиметься, то менше буде тепла.

Правильно вмонтований твердопаливний котел із достатньою потужністю дозволяє зекономити на опаленні 40–60%. Середні місячні витрати на такий вид обігріву становлять 1800–2000 грн, тоді як газові й електричні системи забирають за місяць від 2,5 до 8 тис. грн.

— Паливо для таких котлів значно дешевше за газ і електроенергію. Асортимент його величезний: дрова, вугілля, паливні брекети, пелети, солома, обрізки ДСП, тирса, кора дерев, щепа, тріска. Окремі моделі дозволяють утилізувати й сільськогосподарські відходи. Приміром, опале листя, кукурудзяні качани, насіннєве лушпиння.

Як часто потрібно підкидати паливо, залежить від виду твердопаливного котла. Традиційні на одному завантаженні працюють 2–6 год., піролізні — 6–15 год., тривалого горіння — три-шість днів.

— Від виду залежить й коефіцієнт корисної дії котла. Піролізні є найпотужніші. Їхній ККД становить 80–90 відсотків. Вони ж і найвибагливіші до палива: потребують тільки якісного й вологістю не менш як 20 відсотків. Трохи менш ефективними й не такими примхливими є твердопаливні котли тривалого горіння. Їхній ККД — 78–82 відсотки.

Найменший ККД мають традиційні твердопаливні котли — 70–79%. У таких котлах спалювати можна навіть паливо із 40-відсотковою вологістю.

— Твердопаливні котли можуть забезпечувати й гаряче водопостачання. Також є моделі, оснащені плитами для приготування їжі.

Зараз ви читаєте новину «Твердопаливний котел економить на опаленні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути