пʼятниця, 12 жовтня 2018 05:06

Твердопаливний котел окупиться за зиму

  У твердопаливні котли закладають дрова, вугілля, тирсу
У твердопаливні котли закладають дрова, вугілля, тирсу

— Ціну на газ підвищать, то опалювати газом стане дорого, — каже 41-річний Василь Поліщук із Житомира. — Торік узимку опалення обходилося в 1800 гри­вень, цього року платитимемо три тисячі гривень. Я працюю водієм, жінка — продавцем у магазині. Разом маємо дев'ять тисяч гривень зарплатні. А ще двоє синів-студентів, тому кожна копійка на рахунку.

— Влітку вирішили встановити твердопаливний котел. Коли прийшли в магазин, розгубилися. Бо їх є безліч. Консультанти радять найдорожчі моделі. Тоді я написав пост у соц­мережі. Запитав у тих, хто вже мав справу з котлами, який брати. Люди швидко відгукнулися. Отримав сотню повідом­лень. Більшість рекомендували котел, у якому спалюють усе підряд.

Твердопаливні котли обладнують автоматичними терморегуляторами, вентиляторами та зворушувачами. Контролюють процес горіння.

— Закладають дрова, вугілля, тирсу чи інше тверде паливо. Підпалюють і виставляють температуру. До котла можна не підходити від 7 годин до двох днів. Якщо є бункер автоматичної подачі палива — то більше, — говорить 24-річний Микола Дзюба, столичний менеджер із продажу опалювальної техніки. — За той час паливо не просто горить, а тліє. Виділяється газ, який згорає у спеціальній камері. Завдяки такій технології ефективність твердопаливних котлів становить 80 відсотків. Тепло не вилітає у трубу, як у буржуйці.

Котли для житлових будинків і виробничих приміщень відрізняються за конструкцією та потужністю.

— Технологія передбачає горизонтальне чи вертикальне розміщення камери згорання й теплообмінника. Котли з горизонтальними камерами потужністю 50 кіловат — дешевші. Цього достатньо, щоб обігріти житло до 400 "квадратів". Моделі з вертикальним теплообмінником призначені для промислового використання. Їхня мінімальна потужність — 60 кіловат. Для них є великий вибір пресованого палива. Якщо можете самі заготовити тирсу, стружку чи гілля, то використання котла ще вигідніше. Тоді потрібно стежити за станом теплообмінника. Контролювати, щоб він не забивався сажею.

Твердопаливні котли підбирають за потужністю. На 10 "квад­ратів" житла необхідно 1 кВт потужності.

— Не слід брати котел із великим запасом потужності, — додає Дзюба. — Він розрахований на більшу кількість палива. Якщо закидати менше, то тепло відбиратиметься неефективно. Те, що згорить, вилітатиме в трубу. Ще й конденсат може виникати і котел почне гнити.

Важливо при встановленні твердопаливного котла зробити добрий димохід. Він має бути не нижчий 6 м і круглий.

— Сучасні котли комплектують автоматикою. Буває механічна й електрична. Датчики контролюють температуру повітря, яке йде в димар — щоб не гріти вулицю. За потреби вмикають вентилятор, що подає більше повітря в камеру згоряння. Інший датчик вимірює температуру повітря у приміщенні. На ньому виставляють потрібний режим. Коли його досягнуто, заслінка перекриває подачу повітря й економиться паливо, — продовжує Дзюба.

Спеціалісти вважають, що за підвищення ціни на газ твердопаливний котел окупиться за зиму.

— Взяли твердопаливний піро­лізний котел. Дрова у нього треба закладати раз на добу. Котел обладнаний автоматикою. Поставили його в підсобці та під'єднали до старої системи опалення, — каже Василь Поліщук. — Пробували запускати, то батареї нагріваються за секунду.

Зараз ви читаєте новину «Твердопаливний котел окупиться за зиму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути