неділя, 29 квітня 2007 14:35

Суміш на цементі боїться вологи й протягів

40-річному киянинові Сергію Барановському кілька років тому довелося лагодити підлогу на кухні. У однокімнатну квартиру на Старій Дарниці Барановські переїхали десять років тому.

— Будинок не дуже старий, — розповідає чоловік, — десь 25 років, але збудований неякісно. Стіни похилі, долівка нерівна. На кухні доводилося постійно щось підкладати під ніжки столу, під холодильник. Для вирівнювання підлоги я запросив двох майстрів. Заплатив їм 150 гривень.

Рівну підлогу із сухих будівельних сумішей можна покласти самому. Нещодавно в столичному "Епіцентрі" на Григоренка, 40 фірма "Полімін" показувала, як це робиться.

— Спершу знімається старе покриття — лінолеум, ламінат чи паркет. Підлогу треба зачистити щіткою з металевими зубцями та ретельно прибрати пил пилососом, — розповідає 50-річний Павло Прутніков, майстер із "Поліміну". — Буває, що підлога має тріщини. Тут допоможе цементна стяжка — долівку заливають сумішшю, яка заповнює тріщини.

Потім для зміцнення основи на підлогу двічі наносять ґрунтовку. Рідину, яка продається в пластикових каністрах, виливають на підлогу й вирівнюють малярськими щітками. На "квадрат" потрібно близько 200 мл ґрунтовки. Для невеличкої кухні вистачить каністри на 2,5 л.

Води можна додавати менше, ніж написано в інструкції

Наносити шар наливної долівки можна через шість годин після ґрунтування. На квадратний метр знадобиться 2 кг суміші. Теплої води можна додавати трохи менше, ніж написано в інструкції — підлога швидше затвердіє. Вимішувати розчин майстри рекомендують дрилем із насадкою, на низьких оборотах. Тоді маса буде однорідною. Після цього суміш залишають на 5 хв. А потім ще раз перемішують протягом 20 хв.

— Суміш виливаємо на підлогу. І розганяємо її металевою планкою рівномірно по всій поверхні, — розповідає Прутніков. — Наливна підлога добре візьметься, якщо із в"язкої суміші вигнати повітря — провести спеціальним гумовим валиком із голками.

Перед заливкою будівельники радять відзначити мітками рівень, до якого треба підняти підлогу. Наскільки вона "крива", визначають за допомогою рівня.

Наливна підлога сохне добу. Невеликі виступи краще прибрати шпателем чи наждачним папером. Фарбувати можна через тиждень, а класти лінолеум чи ламінат будівельники радять через 14 днів.

Самовирівнююча долівка на основі цементу боїться протягів і вологості. Суміш може вступити в реакцію з водою. Щоб підлога нормально застигла і не потріскалася, у приміщенні має бути сухо, а температура — від + 10°С до +30°С.

25-кілограмовий мішок суміші для підлоги, що сама вирівнюється, у "Епіцентрі" коштує 38 грн. Стяжка — близько 20 грн. Стільки ж — пластикова пляшка ґрунтовки. Разом із голчатим валиком ремонт підлоги обійдеться приблизно у 100 грн.

Фінський матеріал можна класти без стяжки

— Наші будівельні суміші вважаються стійкими до механічних пошкоджень, — каже технічний консультант фінської фірми "Кіілто-Клей" Олексій Шостак, 30 років.
У невеликій кімнаті стяжки під наливну підлогу можна не робити, запевняє Олексій. Суміш "Кестоніт 60" на основі цементу виконує подвійну функцію. Паперовий пакет на 20 кг коштує 65 грн. На квадратний метр треба 1,5 кг суміші.
Продукцію цієї фірми можна купити тільки у представництві на пр-ті Перемоги, 67.

Труби ховають у "плаваючій" долівці

— Зараз люди часто роблять у будинках "теплу підлогу", — розповідає менеджер компанії "Кнауф" в Україні Геннадій Нестеренко, 31 рік. Ця фірма виготовляє сухі будівельні суміші. — А труби або дроти ховають під "плаваючою" наливною підлогою.
Комунікації вкривають шаром сухої засипки. Ізоляційний матеріал потрібно щільно втрамбувати. Потім кладуть легкі ізоляційні плити з гіпсокартону і спеціальний папір. Біля стін наклеюється стрічка, яка вберігатиме нижній ізоляційний шар від вологи. Зверху наливають суміш.
— "Плаваючу" підлогу краще доручити майстрам, — радить Нестеренко. — Суміш із мішка засипають у машину, яка сама визначає, скільки треба взяти води, скільки — сухого матеріалу.
Троє робітників за півгодини можуть залити кімнату площею 20 кв. м. Один подає суміш із машини через шланг, а двоє щітками розподіляють її рівномірно. Робота майстрів разом із матеріалами коштуватиме близько 4,5 тис. грн.
— Наливні підлоги "Кнауф" не бояться низьких температур, — розповідає Геннадій Нестеренко. — Таку суміш можна наливати навіть при нулю градусів.
На суміші "Кнауф" не впливає протяг, бо їх роблять не на основі цементу. Але фахівці фірми не рекомендують працювати у вологому  приміщенні. Поверх такої наливної підлоги у ванній кімнаті треба класти плитку на вологозатримуючу ізоляцію.

Зараз ви читаєте новину «Суміш на цементі боїться вологи й протягів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути