понеділок, 12 листопада 2018 00:05

Штори мають бути щільні і короткі

Автор: WWW.TEPLOVIZOV.RU
  ”Містки холоду” у будинку та квартирі знаходять за допомогою приладу — тепловізора
”Містки холоду” у будинку та квартирі знаходять за допомогою приладу — тепловізора

— Наш будинок не новий. Зведений ще за радянських часів. Він завжди був холодним. Фахівці порадили зробити якісний ремонт. Позаминулого літа замінили вікна та двері. Купили сучасні радіатори. Утеплили стіни пінопластом. Засклили лоджію. Але минула зима показала — практично нічого не змінилося. В квартирі не потеплішало, — розповідає Наталія Романенко, 34 роки, з Ізюма на Харківщині.

— Якщо в квартирі якісний ремонт, а температура в приміщенні низька — слід шукати приховані тепловтрати, — розповідає Іван Беца, 56 років, інженер-будівельник з Івано-Франківська. — Кожен будинок має свої "містки холоду". Так називають ділянки з низьким термічним опором. Це кути, бетонні перемички над вікнами, місця сполучення будівельних конструкцій. Знайти такі "містки" без приладу — тепловізора — важко. Якщо вони не виявляють себе самі, коли з'являється вогкість або конденсат.

Найбільше тепла втрачається через стіни і вікна. А в індивідуальному, окремо збудованому домі — через дах та підлогу. Витік відбувається через щілини, які утворюються через недоліки монтажу при будівництві. Деякі з них можна виправити своїми руками.

— Складніше, якщо будинок має тонкі стіни, щілини між бетонними плитами та сирі підвали. Якщо квартира в такому — то в морозні зими буде холодно. Навіть якщо обвішати всі кімнати радіаторами опалення до самої стелі.

Коли підвіконня постійно холодні, а на вікнах з'являється конденсат, це значить, що є щілини, через які поступає холодне повітря. Вони з'являються у вікнах через зношування ущільнювальних гумок або неякісний монтаж склопакетів. Тепло втрачається і через щілини в балконних дверях.

— Вхідні двері також часто бувають джерелом проблем. Їхнє ущільнення зношується. З'являються щілини. Через них у приміщення постійно потрапляє холодне повітря. Тут допоможе установка подвійних дверей.

Щоб не втрачалося тепло від радіаторів, стінку за ними об­клеюють фольгою. Самі ж батареї необхідно ретельно очистити. Пил та багаторічний шар фарби значно зменшують їхню тепловіддачу.

— Штори повинні бути максимально щільними. Але не мають закривати радіатори опалення. Їх краще зробити короткими. Або підвертати за батареї.

У кухні обов'язково потрібні вентиляційні отвори для відведення продуктів горіння газу. Але часто вентиляція працює "навпаки". Замість видалення повітря з приміщення назовні — через них з вулиці затягується холод. Слід встановити над плитою витяжку з гофротрубою.

— Допоможе зберегти тепло і зміна деяких звичок, — запевнює Іван Беца. — Часто міжкімнатні двері в квартирі закривають лише вночі. Варто звикнути робити це завжди. Якщо щільно закрити всі двері між кімнатами — можна з'ясувати, яка найхолодніша в будинку. І зробити висновки.

Зараз ви читаєте новину «Штори мають бути щільні і короткі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути