Ексклюзиви
понеділок, 23 травня 2016 06:45

Садові меблі роблять із нетесаних гілок

Автор: фото надане Вадимом Гринівим
  Чим більше гілок — тим кращий вигляд мають меблі у стилі адірондак. Деталі скріплюють саморізами. Декорують мотузками
Чим більше гілок — тим кращий вигляд мають меблі у стилі адірондак. Деталі скріплюють саморізами. Декорують мотузками

— Якось до мене прийшов клієнт і замовив фігури коня й корови з кривих палиць. Тоді я займався проектуванням дерев'яних підставок для квітів, бань, бесідок, будиночків, — розповідає 43-річний Вадим Гринів із Києва. — Зацікавився, що це за вироби з необробленої деревини. З'ясував, що є цілий напрямок у будівництві й виробництві меблів адірондак. Технологія з'явилась і була дуже популярна в Сполучених Штатах у 1920–1930 роках, під час Великої депресії.

Сировину для поробок добирає в лісових господарствах.

— Шукаю обрізки деревини, які вважаються відходами, — продовжує. — Такі займають багато місця, а тепла дають мало, тому на дрова їх не продають. Із них вибираю потрібне. Потім ще перебираю в цеху й підганяю до заданих розмірів. Із кузова патиків виходить лише один-два вироби. Особливо складно робити фігури тварин — ноги, голови. Але коли воно добре лягає, то задоволення неймовірне.

До кожної речі майстер робить ескіз. За визначеними розмірами підбирає деталі.

— Спочатку складаю каркас. Для тварин це ніби скелет. "Тіло" заповнюється дрібнішими деталями, перемичками. Чим більше гілок — тим кращий має вигляд. Скріплюю саморізами. Для декору зв'язую канатом, — каже Вадим. — Одному впоратися нереально. Має бути два-три чоловіки. Часу йде тиждень-півтора — від поїздки до лісу до обробки виробу.

Покриття на деревину наносять за бажанням. Це може бути лак чи морилка. Або ж знімають кору і просто шліфують.

— Багато хто, побачивши вироби в стилі адірондак, каже, що може таке вдома запросто зробити. Це все одно, що казати: я зараз зберу космічний корабель. Для цього потрібні досвід і навички. Спочатку створюється образ, під нього шукають матеріал. Кожну деталь підбирають окремо відповідно до ескізу, — зазначає Вадим Гринів.

Такі меблі екологічні й дуже міцні.

— Коли деревина оброблена, у неї порушена структура. Рейки середньої товщини часто тріскають під вагою, — пояснює майстер. — Нетесана гілка витримує вітри, дощі й сніги. Має цілі внутрішні кільця. Тріщини можуть бути лише поздовж. Сосна дає їх у будь-якому випадку. Інші породи — коли неправильно висушені. Заготовки для меблів роблять у суху пору року і сушать у тіні під навісом три-чотири місяці.

Готові садові меблі з необробленої деревини коштують від 1,5 до 25 тис. гривень.

Крісла з гілок застеляють подушками

Для зручності дерев'яні меблі застеляють м'якими подушками для сидіння. У магазинах меблевих аксесуарів їх пропонують по 45–270 грн.

— Зроблені зі спеціальних матеріалів, тому їх легко чистити. Дешевші повністю штучні, дорожчі — із натуральних тканин, — каже менеджер із продажу 28-річний Олег Квасов. — Мають стандартні розміри — 40 на 40 сантиметрів. Бувають і круглі. На лавочку чи гойдалку беруть по кілька штук. По кутиках подушок пришиті мотузочки для кріплення до меблів.

Зараз ви читаєте новину «Садові меблі роблять із нетесаних гілок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути