Ексклюзиви
понеділок, 11 вересня 2017 00:30

Ремонтну суміш на дах наносять у два шари

Автор: www.kharkov.dozor.ua
  Заміну покриття починають зі зняття цвяхів, якими шифер кріпиться до поверхні. Для герметизації даху необхідно постелити руберойд або інший матеріал. Утеплити — якщо є така необхідність
Заміну покриття починають зі зняття цвяхів, якими шифер кріпиться до поверхні. Для герметизації даху необхідно постелити руберойд або інший матеріал. Утеплити — якщо є така необхідність

— Якщо дах почав протікати, настав час латати його. Але не обов'язково класти новий шифер. Досить підмазати дірки, — розповідає будівельник 56-річний Іван Дем'яненко з Чернігова.

— Щоб ремонтувати покрівлю, потрібно використовувати дерев'яні сходи. Їх слід закріпити на коник даху. Таким чином можна пересуватися й не травмувати шифер.

Ремонт починаю з очищення шиферу від бруду. Поливаю зі шлангу водою. Доки сохне, готую розчин для латання дірок. Складається він із цементу М-300 і вище, клею ПВА, води, порошкового азбесту. Для роботи обов'язково надягаю респіратор. Воду змішую з клеєм ПВА в співвідношенні один до одного. Цемент перемішую з азбестом у співвідношенні один до трьох. Буде маса, що нагадує густу сметану.

Перед тим, як наносити ремонтну суміш, потрібно помазати тріщини розчином клею і води у співвідношенні 1:3. Далі наносять ремонтну суміш шаром завтовшки не менш як 2 мм. Повторюють процедуру. Має бути не менш як два шари.

— Найефективніше ремонтувати дах за похмурої погоди. Висохатиме довше, ніж за сонячної. Але і триматиметься міцніше. Не можна виконувати роботи під час дощу. Він розмиє суміш. Якщо все зробимо правильно, дах прослужить ще п'ять-сім років, — продовжує.

Якщо ж покрівля сильно пошкоджена — частковий ремонт не допоможе. Потрібна повна заміна шиферу.

— Заміну покриття починаю зі зняття цвяхів, якими шифер кріпиться до даху. Для цього знадобиться не менш як чотири людини. Двоє на даху беруть шифер по краях і подають униз. Двоє внизу приймають одну шиферину й акуратно складають на землю. Якщо матеріал непридатний, його можна скидати.

Знімаючи шифер із даху, слід ­дотримуватися правил техніки безпеки.

Радить оцінити стан кроков. Якщо погнили — слід замінити їх на нові. Для герметизації даху необхідно постелити руберойд або інший мате­ріал. Утеплити дах — якщо є така необхідність. Після листів руберойду починають укладати шифер. З нижнього кута до верхнього, щоб був правильний нахлист і шифер лежав рівно.

— Його укладають так само як і знімають. Унизу листи подають. Угорі приймають. Для цього достатньо і двох людей. Приймаючи листи шиферу, слід обережно стояти на краю даху. Не забувати — один невірний рух може призвести до падіння. Поклали перший ряд, почали другий. Напуск повинен бути не менш як 10 сантиметрів. Якщо краї шиферу стирчатимуть на краю даху чи упиратимуться в димохід, їх потрібно обрізати болгаркою з алмазним диском.

Шифер кріплять до решетування цвяхами в попередньо зроблені отвори. Так не буде тріщин у листах. Що довші цвяхи, то довше прослужить матеріал. Коник і край шиферу накривають накладкою. Вона може бути металочерепична, пластикова чи металева.

— Якщо старий шифер повністю в тріщинках і вимагає заміни — необов'язково купувати новий. Можна вибрати альтернативний варіант. Наприклад черепицю. Вона стає все більш популярною, — додає Іван Дем'яненко.

Зараз ви читаєте новину «Ремонтну суміш на дах наносять у два шари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути