понеділок, 19 листопада 2018 00:25

Продукти в саморобну коптильню кладуть сухими

— До Нового року хочеться копченостей. Попросив кума допомогти зробити коптильню вдома. В нього вже три роки є. То не може нахвалитися, — розповідає 47-річний Сергій Яцков із селища Магдалинівка Дніпропетровської області.

Саморобні коптильні є двох видів: для гарячого й холодного копчення. Температура диму при холодному копченні має бути 30°С, а при гарячому — майже 90°С.

— При гарячому копченні вибирати треба нежирні продукти, щоб жир не топився. Готуються від 40 хвилин до 2 годин, але таку їжу зберігають не більш як два дні. З холодним копченням більше мороки, бо триває від 10 годин до кількох днів. Зате продукти довго зберігаються. Вони піддаються впливу диму за температури 15–25 градусів, для риби — до 40 градусів.

Коптильня може бути з нержавіючої, жароміцної сталі або чавуну. Останній матеріал важкий, а жароміцна сталь швидко прогорає. Найкращий матеріал — нержавіюча сталь із товщиною стінок 1,5–2 мм.

— Коптильню легко зробити з речей, яким заставлені сарай і гараж — стара бочка, газовий балон, корпус від пральної машини чи холодильника. Я облаштував із газового балона, і вийшла для гарячого копчення, бо є топливник і коптильне відділення. Решітку для розкладки продуктів роблю не над дровами, а зрушую убік труби. Так жир не капатиме на жар, а стікатиме в спеціальний піддон.

Вирізав частину боковини балона, яка служитиме кришкою. До неї приварив петлі й ручку. У торці зробив отвір, до якого приєднав димову трубу. Зі сталевих дротів обладнав дві решітки. На нижній горітимуть дрова й тирса, а на другу з ніжками поклав продукти.

Дрова бере з вишні, груші чи яблуні. Вони не лишають смолистого нальоту.

— Будь-який продукт у коптильню кладуть сухим. Наприклад, рибу після маринування потрібно підвісити в коморі на годину. Інакше в закритій коптильні буде забагато вологи, і продукт вийде в'яленим.

Зараз ви читаєте новину «Продукти в саморобну коптильню кладуть сухими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути