понеділок, 17 липня 2017 07:55

Повітряні системи опалення працюють без батарей

Автор: Олександр ГАНДЗІЙ
 

— Перший поверх обігріваю пічками, а мансардний — 120 "квадратів" — повітряною системою обігріву. Працює від чавунного каміна. Палю в ньому вугілля і дрова, — розповідає Михайло Кифорук із Трускавця на ­Львівщині. Має приватний цегляний будинок, утеплений піно­пластом.

— Побачив таку систему в Польщі й зробив собі. Моя вже пройшла випробування 30-градусними морозами. На ніч засипаю піввідра вугілля і закриваю доступ повітря. Тліє і, до ранку по кімнатах розходиться тепле повітря.

Для передачі повітря від каміна по дому зробив мережу з утеплених алюмінієвих гофрованих труб діаметром 10 сантиметрів. Виходи на стінах закрив решітками. На труби, скловату, гіпсокартон, профіль і шурупи витратив майже тисячу гривень.

Обов'язковими елементами повітряних систем обігріву є агрегат для підігріву повітря, повітропроводи, вентилятор і автоматика. Для великих площ роблять додатковий забір повітря ззовні.

— Минулої осені облаштував замовнику в будинок на 150 "квадратів" розводку від твердопаливного котла жерстяними коробами. Зима показала, будинок нагрівається за 5 хвилин, дім теплий і сухий, — каже 48-річний монтажник Володимир Братусь із Києва. — Нагнітати тепло в повітряні системи обігріву можуть котли, що працюють на газу, дизельному та твердому паливі, електриці. Систему повітропроводів ховають за підвісними стелями чи в підлогу. Канали по стінах слід планувати на стадії створення проекту будинку. Через одні труби повітря подається від котлів у кімнати, через другі — повертається до них.

Повітряні системи обладнують датчиками, що контролюють температуру повітря й регулюють його подачу. Додаткове обладнання відстежує вологість і очищає повітря. ­Канали використовують ­улітку для кон­диціювання — через них подають ­охолоджене повітря.

Отримувати й подавати тепле ­повітря до будинку можна і з традиційними ­системами. Для цього комини обв'язують ­забірниками тепла.

— Це така система трубок, що проводять навколо комина. Якщо котел передає водяній системі обігріву не все тепло, то його беруть із диму на виході з будинку, — говорить консультант львівської будівельної фірми Олександр Лінецький, 29 років. — Із дому в трубки закачують повітря. Воно проходить навколо димоходу й підігрівається. Потім повертається назад у приміщення. Це такий додатковий підігрів житла, що дозволяє зекономити.

Зараз ви читаєте новину «Повітряні системи опалення працюють без батарей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути